"Jag tror att gotlänningarnas stora engagemang som syns i media kommer ur känslan att det här är min ö och min tidning. Man flyttar inte gärna från en ö. Havet är en variant på fjället, på oändligheten. En ö gör det ännu mer till en egen värld."
Det här säger Laila från Tofta i skriften "En strid på kniven". Jag tycker att det är fint uttryckt.
Att leva på en ö är speciellt med vår naturliga gräns mot havet.
Journalisten Ylva Carlqvist Warnborg fick i april 2011 ett stipendium på 50 000 kr av Gotlänningens Tryckeri AB. Resultatet presenterar hon i "En strid på kniven".
I måndags gav Ylva Carlqvist Warnborg en muntlig presentation av hur media fungerar på tre öar, som är av helt olika karaktär. Island är ett land, Åland är en självständig del av Finland, och Gotland är, ja, Gotland.
Den största gemensamma nämnaren är att ö-medier har en stor närhet till sina läsare. Det är lokaltidningsjournalistiken som är det viktiga. Inte vad som händer någon annanstans.
"Dom flesta tycker att Gotland är det viktiga, dom som vill ha annat får läsa andra tidningar", säger Maj från Visby i skriften.
Medieintresset på Gotland är enormt. GT och GA har enligt SIFO:s senaste räckviddsundersökning för det andra kvartalet 52 000 läsare tillsammans varje dag, måndag till lördag.
Radio Gotland har procentuellt sett flest lokalradiolyssnare i landet. 45,5 procent lyssnar varje dag. I riktiga siffror är det 22 000 personer. Lägg till att 104,4 Rix FM Gotland har 7 000 lyssnare, Mix Megapol 106,1 Gotland också 7 000 och 103,1 Rockklassiker Gotland med 6 000, så får vi ett lokalt mediebrus som nog inget annat landskap slår.
Jag får ofta frågan om det verkligen behövs två tidningar på Gotland. Och svaret är precis som på Åland där det också finns två tidningar: Ja. Åland har ändå bara hälften så många invånare som Gotland.
Konkurrensen mellan tidningarna behövs. Det finns inget som säger att en tidning skulle bli starkare och bättre om den var ensam. GT:s och GA:s räckvidd talar egentligen sitt tydliga språk. Nästan alla gotlänningar läser någon av tidningarna. Sifforna skulle inte alls vara så här bra med en tidning.
Ylva Carlqvist Warnborg slår också fast följande i sin avslutning i skriften: "Medias kostym på Gotland kan verka för stor vid första anblicken, men vid närmare eftertanke - hur skulle alternativet se ut? Media skapar sitt eget centrum kring sig själva. Och inget samhälle lär må väl av att uppfattas som periferi, vare sig av sig självt eller av andra. Lokaljournalistik intresserar alltid lokalpatrioter - och inget som jag har träffat på tyder på att öbor är mindre lokalpatriotiska än fastlänningar. Snarare tvärtom".
Jag tycker att Ylva Carlqvist Warnborgs undersökning är välgjord. Och intressant. Eftersom Gotlänningen tänker fortsätta att dela ut sitt magnifika stipendium även i framtiden skulle det vara intressant att få en jämförelse med andra delar av Sverige.
Är Luleåbor lika lokalpatriotiska som vi gotlänningar? Hur är det i Karlstad, Linköping eller Eskilstuna?
Jag anar att lokalpatriotismen är utbredd även där. Men tror att den är större på Gotland på grund av vårt härliga ö-läge.
Veckans twittercitat: "Efter protester sänker TV4 ljudet på reklamen. Nu kan vi ge oss på bilderna."
Niklas Strömstedt, artist, den 24 oktober.
Trevlig helg!