Äldsta dottern kommer från Stockholm för att fira Valborg. Hon berättar att restauranger i huvudstaden betalar tusen kronor kilot för nässlor.
Det ger mig ingen ro.
Tusen kronor för vanliga brännässlor som jag har tonvis av ute i hönsgården! Tanken svindlar. Men naturligtvis är det inte min djungel av meterhöga nässlor, som jag i sommar slår av med lie och torkar som vinterfoder till hönsen, som restaurangerna vill ha. Nej, de köper bara de små spröda plantorna som just kommit upp. Det ska ett helsikes plockande till för att få ihop ett kilo.
Men jag tar i alla fall kökssaxen och en plastbunke och går ut och plockar så mycket att det räcker till två portioner soppa. Inte för c-vitaminernas skull, utan enbart för att traditionen runt Valborg kräver nässelsoppa. Lika självklart som den egna färskpotatisen på midsommarafton.
Potatisen, ja. Den har jag förgrott och jag passar på att plantera den samtidigt som nässelplockningen. Jorden bör ha ett pH-värde på 6,0 - 7,0, vara välgödslad och ha en temperatur på minst +7 grader, läser jag i trädgårdsboken. Jag sticker ner köttermometern i potatislandet. +6 . Någon lämplig gödsel myllade jag inte ner i höstas och hur det står till med pH-värdet har jag inte en aning om.
Trädgårds-, barnuppfostrings-, hund-, katt-, kok-, bak- och en mängd andra expertböcker är egentligen ett otyg. De orsakar bara stress, i alla fall hos mig. Eller har gjort, för numera läser jag böckerna lite mera "flexibelt". Min första hund var en labrador och jag köpte naturligtvis en bok om hundskötsel. "Min hund" hette den. Redan efter några sidor insåg jag att hundinnehav är ett heltidsjobb, ja, till och med ett dygnetruntjobb. Efter några veckor var jag helt knäckt av alla måsten.
Vändpunkten blev kapitlet om hundars mat. Det stod tydligt i boken att man inte behöver oroa sig för hur mycket mat man ska ge sin hund. Det reglerar hunden själv, han äter tills han är mätt, stod det i boken.
Det gäller kanske för alla hundraser - utom labradorer? Han åt och åt och åt och blev tjockare, fetare och till slut överfet. Då satte jag honom på sträng diet och fick så småningom ner honom till normalvikt. Därefter öppnade jag aldrig mera hundboken.
Detta apropå trädgårdsbokens krav på rätt pH-värde, välgödslat och minst sju plusgrader i potatislandet. Det blir nog potatis ändå.
I lördags var vi och åt "Den sista måltiden" på Folkeryds. Så gott som samtliga vi lärljungar, byns fotbollshuliganer, var där och åt fläskstek, drack öl och kramade bagaren Rune och favoritpizzabagaren Anita. Vi kommer att sakna dem.
Men Folkeryds lever vidare tack vare två driftiga kvinnor på Storsudret. Det mesta kommer att bli sig likt lovar de, men ett och annat förändrat stuk lär det ändå bli. Surdegsbröd bland annat.
Nu gäller det bara att få dem att fortsätta visa fotboll på den fladdrande storbildsduken. Det är ju EM i sommar.
Det tog fem minuter att plocka 40 gram späda nässlor till soppan.
Ett kilo kräver alltså två timmar och fem minuters plockning.
1000 kronor för ett kilo innebär en timlön på 480 kronor.
Inte dåligt betalt med tanke på alla som en gång åkte till Alaska för att gräva guld. De flesta hittade ingenting.