”Gotlänningar borde ha en VIP-kö till Systembolaget”

För att Gotland ska bli gotlänningarnas Gotland på riktigt så krävs inte lite förbättringar i marginalen, någon halv procents lägre skatt eller lite billigare inträde på badhuset. Det krävs ett ändrat politiskt tankesätt, en systemförändring, skriver Jan Emanuel.

Även om kön till Systembolaget kan tyckas skrämmande så har det ännu inte orsakat några incidenter eller alltför sura miner.

Även om kön till Systembolaget kan tyckas skrämmande så har det ännu inte orsakat några incidenter eller alltför sura miner.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2025-06-02 11:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det krävs politiskt fokus: Det ska löna sig, i allt, att vara gotlänning och bo på Gotland året runt. ”Gotlänningar först” borde vara öns politiska slagord oavsett parti. 

Låt mig förklara hur jag tänker: Vi använder ofta ordet ”lex” som ett prefix för att beteckna en lag som fått sitt namn av en händelse. Sen kan denna lag i sin tur bli ett prejudikat, vilket lite förenklat betyder att tidigare beslut ska vara vägledande för framtiden.

Jag vill använda bland det vackraste ön har, Fåröfärjans kösystem, som ett lokalt prejudikat. En ”Lex Fårö” som ska leda väg för framtida beslut och prioriteringar.

Såhär: Du bor på ön året runt. Du brukar och vårdar den. Du betalar skatt. Det är tack vare dig som turister och vi sommargotlänningar har en fungerande ö att besöka. Ska vi verkligen stå i samma kö? Du bidrar och vi inte. Såklart inte. Vi tar ett exempel: Du kommer stressad från jobbet och ska handla några öl på Systembolaget vid Österport, men det råkar vara vecka 29. Kön ringlar sig lång utanför butiken. Ska du behöva stå där bland skräniga stockholmare? Såklart inte. Såklart borde det finnas separat VIP-kö för Gotlänningar.

Vän av ordning, eller snarare vän av rädsla och lathet skulle såklart skrika: ”Det går inte! Systembolaget är ett statligt monopol som lyder under likabehandlingsprincipen och diskrimineringslagstiftningen.” Och det kan vara så att ge företräde i kön baserat på geografisk hemvist skulle betraktas som otillbörlig särbehandling och strida mot principen som likabehandling. Men det vet vi inte. Någon måste anmäla, sedan ska det utredas och prövas. 

Lite tidsperspektiv på det: Klagomål till Systembolaget (staten via socialdepartementet) 6-12 månader, Diskrimineringsombudsmannen (DO) 6-18 månader, tingsrätt 9-12 månader och sedan överklagande till hovrätt 1-2 år. Under dessa kanske 5-6 år av utredning så går gotlänningarna i egen kö. Vid vinst kan det dessutom skapas ett reellt prejudikat. Det finns nämligen utrymme för undantag ”baserade på objektiva och lagliga grunder”. Men vad är då värsta tänkbara utfall vid förlust? Ingenting egentligen. Det finns ingen straffrättslig påföljd att döma ut enligt brottsbalken. DO kan rikta kritik och kräva ändring av policy, likaså socialdepartementet.

Diskrimineringslagstiftningen omfattar inte geografisk särbehandling så några skadestånd blir det inte heller. Gotlänningar! Ni har inget annat att förlora än långa köer, men ni har en hel ö av köer att gå före! Vi börjar med systemet för att sedan accelerera vidare.

Slutsats: Lyssna aldrig på dem som säger att det inte går, som säger att det är omöjligt. Det är bara omöjligt tills någon gjort det.

Det är ett systemfel i det tänkta att alla ska stå i samma kö. Inget är orättvisare. Lika utfall för olika insats är definitionen av orättvisa.

Gotlänningar först! Det är eran ö, inte min. Eller lite min också, men ni ska gå före i kön. #lexfåröfärjan.

Jan Emanuel

Sommargotlänning, sosse av gamla skolan och företagare