Kallbad och äppelmos ger livet en skjuts

Gotländska rotsaker och äppelmos i burkar ska säkra en kommande vinter. För Henrik Radhe har hälsosam mat, iskalla bad i havet, och långa löpturer blivit livselixir.

Äppelmos är ett utmärkt livsmedel att lagra i källaren för kommande behov, menar Henrik Radhe.

Äppelmos är ett utmärkt livsmedel att lagra i källaren för kommande behov, menar Henrik Radhe.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-11-23 10:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten fyller luften med vemod och lugn. Och en underbar känsla. Över gulnade höstlöv springer jag varje lördag eller söndag en och en halv mil eller så, och passar på att hoppa i havet och bada. November har redan visat sig vara en utmärkt badmånad. Kallbad är stärkande och otroligt hälsosamma. Om de inte gör att jag lever längre, så gör de i alla fall att jag lever lyckligare. 

Ingen bestämmer när och hur vi ska dö. Men alla kan vi bestämma hur vi vill leva. Just nu. Jag följer ett konto på Instagram, Blue zones, som handlar om var i världen folk lever längst – och lyckligast. Grekiska 90-åriga Anna är en av de väldigt gamla på den lilla ön Ikaria. Där lever befolkningen, enligt Blue zones, i genomsnitt åtta år längre än en genomsnittlig amerikan. 

Hälften så många drabbas av hjärtproblem på Ikaria, och nästan ingen av demens. 90-åriga Anna, hon har tvättmaskin men har i hela sitt liv valt att hellre tvätta för hand och hänga ut sina kläder att torka under den värmande grekiska solen. Den pigga damen håller kroppen igång genom att själv odla och skörda de grönsaker hon behöver i sin egen lilla trädgård. För att laga en hälsosam medelhavskost. Hennes meny av närodlat gillar och inspireras jag av. Även en vanlig villaträdgård i Visby rymmer en förbluffande mängd grönsaker. För att inte tala om matkällaren. I vår källare delade jag av ett rum, och inredde förvaringen med hyllor. Enligt krismyndigheterna uppmanas alla att ha livsmedel hemma så att man klarar sig en vecka. I vår källare har vi mat säkert ett halvår. Hemkokt äppelmos i årgångsburkar, linser och bönor, allt prydligt staplat på hyllorna.

Nu är det inte bara medelhavskost utan också hunger på livet som spelar roll. Att se fram mot att bli gammal, menar forskare, kan plussa på flera år i livslängd. Jag har en brevvän som snart fyller 80. Hon är som en 27-åring i temperament och livslust. Man brukar säga att en del har ett rikt inre liv, i så fall är min brevvän förmögen. Att ha vänner som henne, och blå zoner med pigga gamlingar som förebilder, är att ha bra målbilder i livet. Den grekiska ön hör till de områden i världen där människor lever både längre och hälsosammare. Gemensamt för de platserna är att befolkningen äter mycket bönor och linser. Kontot på Instagram hävdar att man genom att äta en kopp bönor om dagen faktiskt kan förlänga sitt liv med upp till fyra år.

Jag vet inte om det stämmer, men allas våra liv är som en påse – man får själv fylla den med innehåll. Jag fyller därför min med extra mycket gotlandsodlade bönor. Flera sorter, till bönbiffar, färs och allra godast – en hummus godare än himlen själv. Till det råkost från trädgården. Och rostade rotfrukter i ugnen. Med gotländska gulbetor och polkabetor, från bonden vi varje höst köper en rejäl back från. Ute på verandan täcker vi betorna vi köper med höstlöv. Frostfritt kan de hålla sig en bra bit in på vintern. Potatisen och löken, även vitlöken, kommer från en annan bonde i en annan gotländsk socken. Liksom knapriga söta morötter i säck från ytterligare en. Öns lantbrukare, de är våra verkliga elitstyrkor om kriget kommer. Sannolikt skulle de rädda lika många liv som sjukvården. Att stötta och handla gotländskt i fredstid är därmed den bästa solidaritetsgärningen vi kan göra.