Ett brödbak att inte minnas
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Solen kommer inte att synas under hela dagen och vinden är svag nordvästlig.
En novembergrå dag som gjord för bak av gotlandslimpa.
Visst är jag privilegierad som har tid att ägna dagen åt brödbak, hur resultatet nu än blir. Tid verkar annars vara en bristvara, men samtidigt något mycket diffust. Som när min svärson ihärdigt försökte få mig att köpa en ny dator, som var minst tio sekunder snabbare vid uppkoppling. Tio sekunder?
Fick nyligen ett mejl från en läsare i Halland om vårt förhållande till tiden:
För att förstå värdet av ett år, fråga en student som missade examen.
En månad, fråga en gravid kvinna som gått över tiden.
En vecka, fråga redaktören på en veckotidning.
En timme, fråga de nyförälskade som väntar på att träffas.
En minut, fråga han som kom för sent till flyget.
En sekund, fråga hon som precis lyckats undkomma en bilolycka.
En millisekund, fråga han som kom tvåa i OS.
Hittar ett recept på gotlandslimpa på en hemsida för Petersgården i Rute. Två dagar ska baket ta. Första dagen: Rör ihop rågsikt, vatten, ättika och salt.
Inga problem.
Kommunrådet Lars Thomsson (c) i Vänge som ska åka Vasaloppet. Försäljarna av vinterdäck. Barnen. Uppsättarna av de orangea pinnarna utmed vägkanterna. Jag som äger en förträfflig hemsnickrad snöplog.
Vem av oss längtar mest efter snö?
Andra dagen: Tillsätt pomeransskal, sirap samt jäst. Arbeta in vetemjölet i degen så att den bli ganska fast.
Ganska?
Hur ganska fast ska en deg vara för att inte vara aningen för lös? Eller hur lös får den vara för att inte var alltför fast? Fast alltför fast blir inte den här degen. Mera mjöl. Mera. Och lite till.
Tidigare har jag nog knådat mina degar för dåligt, men nu har jag fått en gammal hederlig assistent av Peter och Gunnar i Rute och i den knådas degen närmare en halvtimme. Men den blir ändå inte så "ganska fast" att den inte klibbar och fastnar på allting. På händer, på bakbord, på degskrapan, på golvet, på byxorna...
Frustrerad kommer hustrun hem efter två så kallade chefsdagar i kommunen.
Chefsdagarna anordnas en gång om året och är obligatoriska för samtliga kommunens chefer. En föredragshållare talar om chefskap och efter lunch är det grupparbete. Syftet är naturligtvis att fortbilda och göra cheferna till ännu bättre chefer .
Första dagen vid årets chefsdagar på Suderbys i Västerhejde:
Av 83 anmälda kom 67. 19 av dem försvann efter lunch och var inte med vid grupparbetet.
Andra dagen:
90 anmälda, 68 kom. 13 försvann efter lunch.
Vad hade alla dessa "försvunna" för sig som var så mycket viktigare än att försöka bli lite bättre som chefer?
Det gläder mig mycket att Håkan Östlundhs gotlandsdeckare Blot har nominerats till tävlingen om årets bästa kriminalroman.
Håkan är utan tvekan den bäste av de författare som numera regelbundet tar livet av folk här på ön.
Låt degen jäsa ordentligt!
Degen jäser mer än vad degbunken förmår ta emot. Häller därför ut degen på bakbordet.
Baka ut till runda limpor!
Klibb. Överallt. Mera mjöl. Klibb. Två limpor, två plåtar.
Låt limporna jäsa på plåten!
Limporna jäser och blir lika stora som plåtarna. Ringer kvinnan bakom receptet, gotländskan Christina Rynnes i Uppsala, och förklarar att limporna blir onödigt stora.
- Du måste göra fyra limpor av degen, annars blir de aldrig genombakade, säger hon. Och skrattar.
För säkerhets skull, om det här baket misslyckas, ger hon mig ytterligare ett recept på gotländsk limpa.
- Mycket god, kan inte misslyckas, säger hon.
Det är oroligt och dålig stämning på lasarettet. Orsaken är det brev om erbjudande om avgångsvederlag som skickats till undersköterskor, mentalskötare och vårdbiträden.
- Det var helt överraskande, vi hade inte fått några förvarningar alls.
Säger två undersköterskor i en intervju i GT. Och så följer det som får mig att skriva om det i den här krönikan:
Ingen av dem vill stå med sina namn i tidningen, eftersom de tror att publicering kan påverka deras arbetsmöjligheter framöver inom kommunen.
Är det verkligen så att kommunanställda, som kritiserar sin arbetsgivare offentligt, riskerar bestraffning?
Hoppas inte det.
Resultatet av mitt livs första bak av gotlandslimpa ser ni på bilden. Notera att underdelen av limpan delvis är kvar på plåten!
Smaken? Tja.
Jag ska nu frysa ner limporna och sen bjuda på smakprov vid årets julmarknader. Jag hoppas då få tips om hur en gotlandslimpa ska bakas för att inte smaka eller se ut på det här viset.
Och kanske också få veta hur man får bort torkade degrester på kläder.