En lektion om Hall och årets julklapp

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gotland2007-12-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad var det egentligen som blev årets julklapp.
GPS, vägvisaren för bilister, spådde Handelns Utredningsinstitut.
Men så blev det inte, heller?
Text-tv berättade att det blev kolsyre-apparaten, en tidning skrev att platt-tv-försäljningen slog ut allt, medan ett elektronikföretag hävdade att det blev mobiltelefonen

Kolsyreapparaten blev en snackis under hösten och tog slut i många butiker under julhandeln.
Jag förstår varför. Jag fick själv en i julklapp, och den är alldeles fantastisk. Har aldrig någonsin druckit godare kolsyrat vatten. Men det beror förstås mycket på att mitt eget brunnsvatten på landet förmodligen är öns bästa. Så det kan inte bli fel. Det kommer att dröja innan jag inhandlar kolsyrat vatten i butiken igen.
Jag blev förvånad när det spåddes att GPS:en skulle bli årets julklapp. Visserligen har priset på manicken sjunkit rejält. Men vem behöver den? Här på Gotland känns den i varje fall fullständigt onödig. Och det finns väl fortfarande bra kartböcker?
Platt-tv verkar snart finnas i var mans hem. Priset är numera väldigt humant, speciellt i dessa dagar då de reas ut för fullt. Men det kommer ständigt nya uppdateringar och nya modeller. Så sent som igår såg jag att 150-tummaren var på väg. Du måste ha en ganska stor vägg i ett ganska stort rum för att ha glädje av den.
Mobiltelefoner säljer hela tiden. Svensken byter i snitt ut sin mobiltelefon var 18:e månad. Men årets julklapp? Tveksamt!

Julen är över för den här gången. En familjehögtid som bara blir trevligare och trevligare ju äldre man blir. Den värsta hysterin när det gäller julklappar är över och man får tid att ägna sig åt andra saker. Den här julen gick mycket i familjespelets tecken. Jag och sonen vann fem av sju partier mot min fru och dotter i nya Trivial Pursuit. Det kommer vi att leva väldigt länge på.

Ingen spinning i onsdags. Kände nästan abstinensbesvär när klockan närmade sig cykeltid. Det blir inget nästa onsdag heller, men sedan är vi igång igen. Hoppas det inte blir som att börja om från början. Då blir det inte kul.

I min förra krönika rabblade jag upp alla socknar på Gotland och konstaterade att 4 658 svenskar bär namn som en gotländsk socken. Har fått en hel del respons på detta.
Jag tyckte att jag var noggrann i min sökning. Ändå missade jag den socken som har flest efternamn i landet - Hall. 3 967 personer heter Hall.
Det betyder att 8 625 heter som en gotländsk socken. Har jag missat någon mer socken, hör gärna av er.
Det var Bertil Brynolf som i ett mycket vänligt mejl påminde mig om detta. Eftersom jag gjorde den här missen publicerar jag en del av det mejl som Bertil skickade till mig och som är PR för socknen och som också berättar hur Hall uppstod som efternamn.
"Du har glömt Hall socken som är den nordligaste socknen på det gotländska fastlandet. Jakob Petter Pettersson var ordinarie skollärare, kantor och klockare i Hall församling, han innehade tjänsten 1854- 1889. Hustrun hette Anna Katarina Nilsson och var från Lye. Barnen var mycket duktiga, åtta söner och två döttrar. Flera blev lärare, en blev fil. dr. i Lund år 1912, en blev lektor vid folkskoleseminariet i Lund och en reste till Australien. Flera av barnen tog namnet Hall efter hemsocknen.
I sommar rekommenderar jag ett besök i Hallshuks vackra fiskarekapell. Förr var Hallshuk ett av Gotlands största fiskelägen, i fiskesäsongerna bodde kanske 500 personer på Hallshuk. Idag är det en vändplats för besökande turister men här finns även fritidsboende och ett fåtal åretruntboende. Här finns fiskehamn, fyrplats, klockstapel och en underbar utsikt från hamnberget. Här har även funnits lotsplats i 150 år."

Efter detta är jag övertygad om att det blir ett besök vid Hallshuks fiskarekapell när våren närmar sig sommaren.

Kvällstidningar är fantastiska på att göra lokala löpsedlar över hela landet. Men ibland blir det fel. Det hände veckan före jul då en av kvällstidningarna basunerade ut: Här finns alla fartkameror på Gotland.
Vi som bor här fick oss ett ganska gott skratt. För så vitt jag vet finns det bara två. De ligger i Roma, och man varnas för båda i god tid.
Jag ser dessa fartkameror mest som en symbol för att man ska påminnas om att hålla hastigheten. Det kan inte vara många som fått hem en böteslapp efter att ha passerat kamerorna lite för fort.
En annan intressant fråga är också hur många löpsedlar kvällstidningen sålde på Gotland den här dagen?

Trevlig helg och Gott Nytt År!
Läs mer om