Drömmen är att vara som Håkan Loob

Gotland2013-01-26 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänker att det vore roligt att bli någonting stort, någon som människor kommer ihåg, att någonting skulle kunna bära mitt namn. Som Dow Jones, som fick en massa ekonomiskt mickel uppkallat efter sig. Eller varför inte Jim Marshall och hans stärkare eller Conrad Hilton och hans hotell.

Det hade varit något, det. Var bodde du när du var i Paris? På Ihreskog.

Men det behöver inte vara så stort, det kunde räcka med nåt mindre. Som Nils Adamssons knullgummin.

På pizzerian Bella Mare i Ljungskile kan man köpa en pizza med köttfärs, paprika, lök och peperoni. Den heter Erik, ser jag när jag söker på nätet.

På samma ställe kan man beställa en Roger Special, en Robban Special och en Johan Special. På Robbans pizza är det massor av grejer och bernaisesås.

Undrar vad det är för lirare, det där. Det kan vara några i personalen. Det kan också vara några sköningar i kvarteret som rullar in bakis på söndagseftermiddagen och som tack för allt till slut fått en hyllning.

Jag tror på det sistnämnda, det står en så härlig doft av utandad vodka om den tanken.

överallt finns dessa pizzor. ”Eddies” på pizzeria Neptun i Norrköping, ”Simon” på Pizzeria Charlie i Växjö. Likadant är det hos oss här på ön.

Och var det sjökapten H. Lindström som i Kalmar i slutet av 1800-talet gav namn åt den där biffen med rödbetor i? Eller var det Källarmästare Lindström på Den Gyldene Freden? Eller var det Peter Lindström, när han fått nog av att käka puck i Roma Hockey?

? Jag och hon jag bor med har ägnat oss åt detox i ett par veckor. Det är en slags diet. Man kan äta korv med bröd om man vill fast utan korv och bröd, man kan ta en tallrik spaghetti om man känner för det, fast då utan speghetti. En kaffe funkar, om man skiter i kaffet. Men kroppen ska må bra sägs det.

På Norrstrands pizzeria i Karlstad kan man beställa en ”Loob”. Den kostar 100 kronor. Det är köttfärs, oxfilé, paprika, lök och bearnaise på.

– Det började i samband med nåt SM-guld på 80-talet, det är säkert en tio spelare som har pizzor uppkallade efter sig där. ”Loob” är god, fast jag äter inte så mycket pizza nu, berättar Håkan när jag ringer upp.

Håkan Loob, den gotländske hockeygiganten från Slite som vunnit ”allt” och nu är klubbdirektör i Färjestads BK.

• Vilket känns störst, alla dina titlar eller en egen pizza?

– Haha, du, jag vet inte, det är inte riktigt jämförbart, va?

• Det tycker jag. Min dröm är att ha en egen pizza.

– Vad skulle den heta, då? Den kan väl inte heta ”Magnus Ihreskog” skrockar Håkan Loob.

Men då säger jag: det kan den visst. Utan en massa titlar. Med lök på.

Magnus Ihreskog

Läs mer om