Är du inte med den här veckan finns du inte

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-07-03 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det här är veckan när Gotland står i centrum för nyheter, politik och möten med människor. Det kan knappast ha undgått någon.
Visby är drömplatsen för lobbyister som får och garanterat tar chansen att träffa makthavarna utan att egentligen behöva anstränga sig. Alla finns ju här, dessutom på gångavstånd.
Även journalister får möjligheten att knyta kontakter. Träffade en erfaren ekonomijournalist som sa att här får man chansen att träffa personer som är väldigt svåra att få prata med i Stockholm.
Nästa år är det val. Men kan Almedalsveckan verkligen bli större än vad den är idag?
Det finns flera som vill vara med. Men arrangörerna sa i år nej tack till minst 50 hugade arrangörer. De uppfyllde inte kriterierna, och ändå handlade det om seriösa företag. Men som hade fel budskap.
Nu blev det till slut 1041 officiella evenemang.
Jag har en känsla av att Almedalsveckan har blivit en vecka för många där man måste vara med och synas. Är du inte med på Almedalen finns du inte.
Trots att det är så många evenemang verkar de flesta vara väldigt välbesökta. Där jag har varit, har det varit många åhörare.

Min vecka har varit av en väldigt varierad kompott. Jag har så här långt inte lyssnat på en enda partiledare. Jag tänkte lyssna på Mona Sahlin i onsdags, men min tidsplan rubbades när Mona Sahlins anförande började senare än vad jag hade trott. Sångerskan Marit Bergman värmde upp publiken. Jag gick efter en låt. Jag vet att hon är kritikerrosad, men det är inte riktigt min stil. Det var definitivt roligare förra året då Henrik Schyffert hade den rollen. Dessutom kan man alltid ta till sig vad partiledarna har sagt på ett enkelt sätt senare. Deras tal finns precis överallt, på webben, i tv, i tidningar.
Jag började veckan med mingel på Wisby Strand som Gotlands kommun bjöd in till. En fantastisk föreställning med tre starka politiker som invigningstalare: EU-kommissionären Margot Wallström, tidigare norska statsministern Gro Harlem Bruntland och Irlands första premiärminister Mary Robinson. Alla tre hade starka intryck av den här veckan som är helt unik för världspolitiken.
Mary Robinson gav också ett gott råd: "Eftersom det är så många evenemang, gör ett ordentligt urval, och gå på det ni är intresserade av."
Jag har följt det rådet så här långt den här veckan. Men det har också blivit ett spontanbesök hos Sveriges Radio på bakgården vid gamla posthuset på Donners plats. Thomas Nordegren kör en direktsänd talkshow direkt efter partiledarnas tal. När jag vandrade förbi där i tisdags ingick bland annat Bert Karlsson i panelen. Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge var också med. Bert Karlsson hann bland annat med att beskylla Piratpartiet för att skydda kriminella (fildelarna). Det hettade faktiskt till lite, tack vare Bert Karlsson, som med åren också har åsikter om allt från prostatacancer till skolmat.
I måndags bjöd Svenska Spel in till samtal om framtidens spel. Det står nog kanske klart att monopolet kommer att försvinna och att delar av Svenska Spel säljas ut på licens. Svenska Spel är hårt ansatt av utländska spelfirmorna som tar åt sig en allt större del av sportspelsmarknaden.
I höst läggs en proposition fram. Då vet vi vad som händer.

Några intressanta siffror från Riksidrottsförbundets seminarium i veckan: Sverige har 600 000 ideella idrottsledare. Tre miljoner svenskar är med i en idrottsförening. Det finns 20 000 i Sverige. Gotland har 140 föreningar med 22 000 medlemmar.
Sponsorintäkterna till föreningarna har minskat med åtta procent de senaste 15 åren.

Di Sma stod för årets spelning i tisdags när de fick hela Munken att gunga en sen nattimme. Fullständigt lysande.

Vad tycker gotlänningarna om Almedalsveckan?
Den frågan har jag fått flera gånger den här veckan. Och jag svarar ungefär så här. Många ser partiledarnas tal, men väldigt få tar chansen att gå på något evenemang på dagtid. Väldigt många tycker att det är en politisk cirkus.

Gotland går mot en rekordsommar när det gäller turism. Det kan vi nog redan slå fast. Att tidigarelägga Almedalsveckan en vecka tror jag är bra för den övriga turismen. Nästa år ligger veckan när sommaren kan vara som hetast, fjärde till tionde juli.
På lördag är Almedalsveckan över. Sedan är det lugnt en vecka innan Stockholmsveckan är här. Då gäller det att spänna fast säkerhetsbältet.

Mitt stavningsprogram godkänner varken mingel eller fildelare. Märkligt!

Trevlig helg!

Läs mer om