Ansjovisgröt hur gott Àr det?
Foto: Fotograf saknas!
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Ă
sikterna i texten Àr skribentens egna.
Mycket gÄr snett just nu, sÄ Àr det nÄgon det Àr synd om och behöver tröst sÄ Àr det jag.
InlÀggningen av strömming, som skulle bli julansjovis till exempel.
Blanda Àttikssprit och vatten, lÀgg strömmingen i Àttikslagen och lÄt den ligga cirka 36 timmar.
SÄ stÄr det i receptet och sÄ gjorde jag. Resultatet blev nÄgot grötliknande. För sent hittar jag nÄgra andra ansjovisrecept och dÀr stÄr det att strömmingen bara ska ligga i Àttikslag över natten. Ja, sÄ ska det naturligtvis vara.
Ansjovisgröt, hur gott Àr det?
Jag har fler anledningar att beklaga mig, men jag tar elÀndet etappvis.
GlÀdjande Àr det i alla fall att ungtuppen, istÀllet för att bli Coq au vin, Àntligen fÄtt ett nytt hem. Göran NÀhrström i Endre skrev och berÀttade att deras gammeltupp dött knall och fall. Göran misstÀnker duvpest, sÄ nu har han sanerat hela hönshuset och de tre hönorna som finns kvar verkar mÄ bra.
DÀr kommer ungtuppen sÀkert att trivas.
I förra krönikan skrev jag hur kungen, nÀr han fortfarande var kronprins, och hans kompisar svinade ner ett rum pÄ Mora hotell. Jag var dÀr just dÄ och vi, en fotograf och jag, gjorde ett reportage om det för Aftonbladet. Men reportaget blev aldrig publicerat. Det platsade inte, förklarade man pÄ redaktionen i Stockholm.
I ett mejl tycker Hans Carlsson i Visby att det inte tjÀnar nÄgonting till att grÀva i kungens gamla synder och det har han naturligtvis rÀtt i. Men anledningen till att jag nu skrev om det var att Lena Mellin pÄ Aftonbladet i sin krönika pÄstod att Aftonbladet aldrig hÄllit kungen om ryggen, utan man behandlar honom som vilken annan offentlig person som helst.
Det Àr inte sant, kungen har alltid varit "helig". Men nu tycks den oÀndligt lÄnga "smekmÄnaden" Àntligen vara över.
Synd om 2: I ur och skur och blÄst har jag i höst plockat en massa slÄnbÀr. En del för likör, en del för saft och resten för gelé.
Jag förlitar mig pĂ„ det stora sockerbolaget Nordic Sugars kunnande och följer deras recept för gelĂ©. Ăven nu, precis som med anjovisen, till punkt och pricka. Koka tjugo minuter, sen Ă€r det klart!
Jag har nu en himla massa slÄnbÀrsgelé som mÄste Àtas med sugrör!
Kurt Redner i Slite ringer och Àr mÀkta upprörd över en insÀndare i tidningen. En man frÄn fastlandet har köpt ett hus pÄ Sudret och han Àr nu mycket irriterad över biljettpriserna pÄ fÀrjan.
- Om han skriver sig hÀr pÄ Gotland kan han ju Äka för halva priset, sÀger Kurt, som tror att mannen numera bor hÀr Äret runt, eller i alla fall en stor del av Äret.
Jag letar reda pÄ insÀndare, men mitt intryck Àr att mannen arbetar pÄ fastlandet och bara dÄ och dÄ Äker till sitt nya hus. SÄ krÀva att han ska mantalsskriva sig hÀr Àr kanske för mycket begÀrt.
Men Kurts grundtanke Àr naturligtvis helt riktig. Det finns alltför mÄnga som tillbringar större delen av Äret hÀr pÄ ön, men som ÀndÄ Àr skrivna pÄ fastlandet. Henry "Stolpskottet" Lindkvist skriver i sin lördagskrönika, apropÄ att Gotland behöver minst 3000 fler innevÄnare:
Skulle en lagstiftning att man ska vara mantalsskriven dÀr man har huvuddelen av sin försörjning, ge bÀttre siffror mÄnne?
NÀr nöden Àr som störst Àr det förödande med knappar i gylfen.
NÀr jag skriver detta Àr det lördag. Om nÄgra timmar avgörs finalen i Svenska cupen i fotboll. I Helsingborg spelar gotlÀnningen Alexander Gerndt och motstÄndarnas (Hammarby) flagga har jag tatuerad pÄ vÀnstra öronsnibben. Jag har löst min lojalitetskonflikt sÄ hÀr:
Jag hoppas Gerndt Àr bÀst pÄ plan och gör tvÄ helt fantastiska mÄl, men Hammarby vinner ÀndÄ med 3-2.
För att slippa höra Pekkas stÀndiga pÄpekande om att "vi har vÀrldens mest omoderna hönshus", har jag nu installerat en dator dÀr. En dator som var supermodern i januari 2004 och hopplöst antik pÄ sensommaren samma Är. Den har stÄtt i kÀllaren sedan dess.
SÄ nu hoppas jag att jag slipper ha Pekka springande hÀr inne flera gÄnger om dan för att kolla om nÄgon skrivit till honom pÄ Facebook. Det Àr det aldrig. DÀremot Àr det mÄnga som skriver mejl till mig och vill ha hÀlsningar framförda till honom.
DÀrför har Pekka nu fÄtt egen mejladress: pekkatupp@telia.com.
- Jag kommer att fÄ minst tvÄtusentvÄhundratrettiosexton mejl om dagen! sÀger han och ser lycklig ut.
Han lovar att besvara alla.
Synd om 3-5: NÀr jag gör ett nytt uppkok pÄ den tÀnkta slÄnbÀrsgelén kokar allting över pÄ spisen, med dÀr till hörande rengöring under en halvtimme.
Ăkande vindar, sĂ„ jag vĂ„gar inte ge mig ut med strömmingsnĂ€tet för ett nytt försök med ansjovis.
Hammarby förlorar.