50-årskrönika 8 december 2007
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
natten. Trots alla vattenpussar var trängseln stor på Stora Torget kring lottornas och
bilkåristernas marknad, som var en stor succé.
Som alltid var Stora Torget det största dragplåstret. Kommersen och tomtedansen hejdades
inte av regnet. Någon sagostämning och julstämning kunde dock inte upplevas. Ett och annat paraply skymde dock sikten. Även i Slite regnade det hela dagen men stämningen var trots allt god med glögg och hemkokta karameller. 500 ballonger delades ut.
Det var inte bara till lands som vädret var miserabelt. "Gotland" kunde inte angöra Gotland utan fick återvända till Nynäshamn. Inte heller Kappelshamn eller Klintehamn gick att nå i den hårda stormen på måndagsmorgonen. Det återstod bara för de tjugo passagerarna att återvända ut på det gropiga havet. Samtidigt återvände kylan och halkan.
Forskare från rasbiologiska institutet hade avslutat ett jättearbete med att blodgruppsmässigt kartlägga hela Sverige med hjälp av material från beväringar, blodgivare och kontrahenter i faderskapsmål. Där visade det sig bland annat att många gotlänningar har baltiska förfäder.
Samtidigt fick man klart för sig att lapparna en gång dominerat Nord-Sverige.
Blodgrupperna ärvdes från föräldrarna släktled efter släktled och det var första gången ett
Sådant arbete hade utförts.
EN NOTIS i tidningen i december 1907 förtäljde att bönderna på Gotland var tvungna att sälja undan en del kor "för att det var omöjligt att uppbringa nödigt antal händer för mjölkningen".
Det var pigorna som strejkade. "De kvinnliga tjänarna har börjat lägga sig till med så mycket av civilisationens avigsidor att de anser det mindre fint att mjölka kor", skrev Gotlänningen.
Men nog borde förståndigt folk kunna uppskatta en duktig ladugårdspiga lika mycket som en medelmåttig guvernant, ansåg tidningen.
INFÖR JULEN 1957 var det full rulle vid Sockerbruket i Roma. Julkommersen i Gotlands största storkommun var i gång och betbilarna kom och gick i en strid ström. Roma var centralpunkten för mellersta Gotland och för femtio år sedan dominerade sockerbruket samhällsbilden där betkampanjen fortfarande pågick vid december månads intåg.
"Samhället ger en bild av sprudlande liv och arbete", skrev tidningen.
Likadant var det i gårdarna runt om där julgrisar slaktades och bakningen inför julen var i full gång. Utanför Konsum hade en fin silvergran rests mot skyn. I Roma handelsaktiebolag noterade man med tillfredsställelse att julinköpen detta år hade börjat tidigare än vanligt. Det var en strykande åtgång på skidor och hockeyrör. Gotlänningens utsände vandrade runt i de olika affärerna och konstaterade att hyllorna var välfyllda och att det inte fanns någon anledning att åka till stan och handla eftersom allting som kunde tänkas behövas fanns i Roma.
För den som var sugen på gott kaffe var det bara att gå till Tor Pettersson på Högbro där man också kunde köpa presenter i rostfritt, glas och porslin. I Roma bageri hade man fullt upp med att baka vörtlimpor inför julen. Bagarmästare Arne Andersson uppmanade alla att beställa sitt julbröd i god tid, inte minst för att de anställa också skulle hinna få lite julledigt. Vid Sockerbruket, där kampanjen beräknades vara klar till julen, hade 100 000 ton betor vägts in dittills och man räknade med ytterligare 20 000 skulle tas emot. Det innebar att årsresultatet skulle bli 20 procent högre detta år. Både för odlarna och för fabriken hade det varit ett gott år. Nu hoppades man bara att den stränga kylan inte skulle sätta käppar i hjulet i kampanjens slutskede. På nyåret skulle det vita strösockret komma ut i handeln för första gången. Än så länge i lös vikt. Så småningom skulle sockret levereras i en-kilosförpackningar.
VISBY HADE under sensommaren och hösten 1957 drabbats av en lång rad inbrott och stölder. Men polisen kunde till slut gripa fyra ynglingar som i pressen döptes till Visbyligan. Lördag 30 november ställdes tre av dem inför rådshusrätten i Visby. Åklagaren berättade bland anat att en del av inbrottsplanerna hade gjorts upp och diskuterats på ett kafé i staden och en del idéer hade ynglingarna fått från gansterfilmer. En sådan idé var bland annat att försöka komma över vapen. En kväll bröt sig två av de åtalade in i Hemvärnsgården där de stal två kulsprutepistoler med skarp ammunition. Samma natt hann de två även med inbrott hos bland annat Gotlands Frys, Trädgårdsprodukter, BP:s bensinpump, busstationen och bussbaren.
En av ynglingarna fick fyra månaders villkorligt straffarbete och en annan skulle återföras till det skyddshem i norra Skåne där han tidigare vistats. En 17-årig Visbybo som var åtalad för inte mindre än 24 brott skulle genomgå sinnesundersökning.
I GÅR FREDAG höll Hushållningssällskapet årsmöte med sedvanlig prisutdelning till framstående lantbrukare. För 50 år sedan fick Fritz Jacobsson, Rotarve i Lye, motta 1957 års gotländska lantbrukspris.
"Varje gotländsk jordbrukare som följer med vad som händer vet vem Fritz Jacobsson är. Hans namn förekommer i olika sammanhang, främst är han dock känd som framstående djuruppfödare. Massor av förnämliga avdelsdjur har utgått från Fritz Jacobsson", skrev Gotälnningen och berättade att han under året sålt avdelsgaltar inte bara till svenska fastlandet utan även en till Polsen.
DET VAR INTE BARA avelsgaltar som exporterades från Gotland för femtio år sedan. På Gotland fanns då ett tiotal pälsdjursfarmer. Från en av dessa levererades 360 levande avelsminkar till en minkfarm i norra Italien. Ett tyskt flygbolag kom med ett plan till Visby för att hämta den lite ovanliga lasten.
FÖR FEMTIO ÅR SEDAN fanns fortfarande flera mejerier på Gotland som tillverkade både smör och ost. Vid en ost- och smörprovning bedömdes inte mindre än 35 olika Gotlandstillverkade ostar. Länsmejeriet i Tingstäde och Levide mejeri toppade prislistan för ostar med Gouda respektive Svecia medan Kräklingbo mejeri hade det bästa smöret.
I OKTOBER 1957 hade Sovjetunionen tagit det första steget ut i rymden med Sputnik. Två månader senare var det under stor uppståndelse dags för USA men det gick inte som planerat. "Det amerikanska satellitförsöket blev en enorm prestigeförlust. Raketen exploderade på startplattan medan amerikanska nationen satt runt sina TV och radioapparater och tittade och lyssnade" skrev Gotlänningen.