12 000 kom till flygdag i Visby
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Brandkårerna från Garda och Lau sattes snabbt in under befäl av brandchef Valdemar Johnsson, Garda.
Ett skogsområde på två tunnland blev avbränt innan räddningsstyrkan på hundra man förklarade faran över.
En del militärer hade haft övning i området några dagar tidigare och man misstänkte att någon glöd legat kvar i marken och sedan blossat upp i den hårda nordliga stormen. Faran var överhängande för det stora skogsområde som sträckte sig långt norrut från Garda men genom att elden upptäcktes så snabbt kunde branden begränsas.
ALLMÄNNA SÅNGEN och IOGT-scouter fick fanor vid firandet av Svenska flaggans dag på Gutavallen i Visby. Vinden slog om lagom till festligheterna och man slapp den isiga nordanvinden, men det var ändå ganska kyligt på Gutavallen.
Biskop Algot Anderberg högtidstalade och han erinrade om Döbelns motto: ära, skyldighet och vilja, vilket tagits upp på nytt när ofred hotat 1940 men som han sedan tyckte hade fallit i glömska igen.
På programmet stod även sång av Allmänna Sången och gymnastikuppvisning av GF Athene.
För femtio år sedan innebar Gustafsdagen även utdelandet av ordnar och medaljer. Tidningen publicerade en mängd namn av belönade som på olika sätt hade någon anknytning till Gotland, många av dem militärer och andra statliga befattningshavare som någon gång under karriären tjänstgjort på ön. Här några namn som än i dag torde vara relativt kända:
Ledamöter av andliga ståndet av Nordstjärneorden kyrkoherde Erik Amér i Eksta;
Riddare av Vasaorden, första klassen, direktör Victor Hansén, Burgsvik;
Ledamot av Vasaorden, första klassen fru Ulla Melin, Visby;
Medaljen Illis quorum meruere labores, femte storleken domkyrkoorganist Ludvig Siedberg, Visby.
KRYSSNINGSBESÖK i Visby var inte lika vanliga för femtio år sedan som idag utan uppmärksammades ofta stort av tidningarna. I början av juni 1958 kom Svenska Amerikalinjens Gripsholm vilket refererades på detta sätt på Gotlänningens förstasida.
"Ett kryssningsbesök är alltid en upplevelse för oss i Visby men givetvis i alldeles särskilt hög grad är ett besök av SAL:s flaggskepp MS GRIPSHOLM något som får man ur huse. Det är ju inte så ofta de vackra vita atlantångarna Gripsholm och Kungsholm dyker upp på Visby redd. Denna MS GRIPSHOLM som besökt oss nu har varit i trafik ungefär ett år och det är första gången vi har besök. Fartyget gör en extra kryssningstur i Östersjön mellan 2-6 juni i samband med en resa med finska atlantresenärer. Det är 450 passagerare som följer med och lika många besättningsmän. Den billigaste kryssningsbiljetten Göteborg-Helsingfors-Visby-Göteborg kostade 350 kronor för en passagerare i tremanshytt med dusch och 595 kronor för enmanshytt med bad. Resan är tidsberäknad till 4 dygn och sex timmar - visst är det mycket pengar - men var så säker att de som följ med på kryssningen fått ett minne för livet."
Biljettpriserna ovan motsvarar i dagens penningvärde 3 900 respektive 6 700 kronor.
ETELHEMS KYRKA återinvigdes efter två års restaurering. Kyrkan hade bland annat som den första på Gotland fått elektrisk golvuppvärmning under det nya stengolvet. Orgelläktaren hade tagits bort och orgeln flyttats ned på ett podium i kyrkan. Så mycket målningar hittades inte på väggarna, men de som fanns kvar på norra väggen hade tagits fram. Restaureringsarbetet hade letts av arkitekt Fåk samt konstnärerna Erik Ohlsson, Bertil Nyström och Harald Norrby.
Återinvigningen förrättades av biskop Algot Anderberg som assisterades av kontraktsprost Olof Havrén och kyrkoherdarna Erland Olsson, Fridolf Ternéus och Gunnar Lönnroth.
SÖNDAG 8 JUNI 1958 hölls ett av de största evenemangen någonsin på Gotland. Flygdagen drog omkring 12 000 personer. Bilarna ringlade fram mot flygplatsen i kilometerlånga karavaner. När flygklubbens ordförande Claes af Geijerstam vid 13-tiden hälsade välkommen hade man räknat in omkring 10 000 personer och inom den närmaste halvtimmen kom ytterligare omkring 2 000.
Det blåste rätt kraftigt men det störde knappast uppvisningarna. Marinens helikopter "Bananen" som bland annat lyfte en Volvobil gjorde sig omedelbart till publikens favorit. Sen susade flygklubbens jättesvalor mot skyn och seglade elegant på tysta vingar. Lite för byig vind för segelflyg kanske, uppströmmarna som man är så beroende av för den här sporten uteblev, men man seglade fint nog ändå, skrev Gotlänningen.
På programmet stod även uppvisning av J 29:or och J 34:or, "dessa vrålåk i dubbel bemärkelse hör emellertid hemma i en tid som vi inte orkat vänja oss vid ännu", skrev Gotlänningens reporter.
"Dagens mest spännande nummer var givetvis den franske fallskärmshopparens färd från drygt 4 000 meters höjd mot marken. Han styrde hur elegant som helst genom luften med armar och ben. Han segelflög faktiskt i spiraler och bromsade på detta sätt upp farten avsevärt innan han 400 meter över marken behagade fälla ut fallskärmen" skrev Gotlänningens imponerade medarbetare.
SÖNDAG 8 JUNI 1958 var det även invigning av fotbolls-VM. Värdnationen Sverige vann premiärmatchen på Råsunda mot Mexico med 3-0. Och fler svenska vinster skulle det som bekant bli innan Sverige tre veckor senare förlorade finalen mot Brasilien.