Så lätt bakar du din egen varpa!

Krönika2016-07-11 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvart i sex vaknar jag med misstänkt lunginflammation. Det är fredag och jag har inte tid att vara sjuk. I morgon och på söndag varpa på Stångaspelen. På tisdag reser jag till Tyskland.

Så fort klockan blir sju ska jag ringa och försöka få en läkartid på vårdcentralen i Hemse redan i dag. Är det möjligt nu i semestertider? Och tänk om min självdiagnos är helt fel, kanske är det bara en vanlig förkylning.

Pinsamt i så fall, med tanke på sjukvårdens ekonomiska kris och underbemanning.

Garanterar inte att det är helt sant, men vill ändå berätta om golfspelaren som slog hole-in-one på golfbanan i När. Det var en annan golfspelare som berättade om bedriften i bastun här i Burgsvik nu i veckan.

Golfspelaren stod länge och väl och koncentrerade sig för att slå sitt första slag mot första hålet. Det är viktigt att få en bra start. Jodå, han träffade bollen och den flög i en hög vacker båge, hamnade på green och rullade ner i koppen.

På 18:e hålet!

Först kärnfria vindruvor och nu även vattenmelon utan kärnor.

Jag litar inte på manipulerad mat.

Hur ska nu asylboendet på Björklunda i Burgsvik fungera? Ägaren, ett företag i Tvååker i Halland, har sagt upp all personal utom kökspersonalen från den 17 juli. I september ska hela boendet stängas och de som nu bor där kommer att omplaceras. På Gotland? På fastlandet och i så fall var?

Det ska faktiskt bli skönt nu när EM i fotboll är över. Efter Sveriges misslyckande, hoppades vi alla på Island och nu i semifinalen på Wales. Men i slutändan är det ändå alltid de STORA som vinner.

Och hur kul är det?

Om det visar sig att historien om golfspelaren är en skröna, så är i alla fall den här helt sann.

När jag i förra helgen anlände till en varpatävling i Rävhagen i Visby, kom Ulf Godman i Hellvi och bad om receptet på mina limpor. Ryktet hade gått. Mitt senaste limpbak resulterade nämligen i två absolut stenhårda runda bröd. Så hårda att jag och en annan varpakastare, Rune Wahlgren i Eksta, kastade varpa med dem hemma i min trädgård på midsommarafton!

Receptet: Forma en vanlig bröddeg till två runda limpor, lägg dem på en plåt och sätt in i mitten av ugnen i 220 graders värme. Glöm sedan bort allting i drygt tre timmar. Det går inte att misslyckas.

Rune vann med 12-8.

Klockan är tjugo i nio och jag får kontakt med vårdcentralen i Hemse. Klockan elva ska en läkare lyssna på mig.

Om det är lunginflammation, kan jag då kasta varpa lördag-söndag och kan jag åka till Tyskland på tisdag?

Jag har ju köpt en icke ombokningsbar biljett.

Krönika

Läs mer om