Dags att stÀlla sig i köket och göra sÄdant som man normalt aldrig i helvetet skulle komma pÄ tanken att göra! KnÀckebröd! Kostar tolv spÀnn i affÀren. Men Àr det jul sÄ Àr det.
Uppvuxen med en mamma fullstÀndigt ointresserad och ocksÄ helt befriad frÄn talang gÀllande bakning, tycker jag att det Àr lite kul att ge mig pÄ sÄdant som mamma aldrig skulle göra. Allting utöver syltkakor och marÀngtÄrta pÄ köpta bottnar Àr lite av en revolt.
Mamma tycker ocksĂ„ att ALLTING jag bakar Ă€r sĂ„ FANTASTISKT. Ănnu hĂ€rligare var det nĂ€r mormor Ă€nnu var i livet. Hon som faktiskt sjĂ€lv hade bakat och visste exakt hur svĂ„rt och tidsödande vissa saker Ă€r. Ă h den ljuva, nedĂ€rvda konservativa kvinnobekrĂ€ftelsen!
Det Àr ganska intressant det dÀr hoppet i generationer. Min mormor tillhörde "gör det sjÀlv frÄn grunden"-generationen. Det syltades, saftades och lades in. En generation dÀr arbetet för kvinnor/mödrar helt enkelt aldrig tog slut. Mammas generation sÄg till att ÄtgÀrda det dÀr och halvfabrikat, hushÄllsmaskiner och konserver blev poppis nÀr kvinnors rÀtt till arbete och lön kom pÄ tapeten.
Och nu stÄr vi och syltar och saftar och bakar igen i min generation. Av egna fria viljor dock och det ska man alltid ha i bakhuvudet.
NÀr vi röjde pÄ gÄrden för tio Är sedan hittade vi stora glasburkar nere i kÀllaren med frukter som min farmor hade lagt in. Hon dog i början pÄ 60-talet. PÀronen var Ànnu fullt Àtbara. I höstas la jag sjÀlv in pÀron för första gÄngen och stod dÀr och tÀnkte. PÄ farmor. Mormor. Mamma. PÄ allt deras arbete som fÄtt kroppar att vÀxa, liv att gro, vardag att bli fest.
Det Àr inte ett varken litet eller oviktigt arbete att förse barn med mat. Och om inte vardagen dÄ och dÄ bryts av med högtider, till vilka vi har alldeles sÀrskilda saker att se fram emot, sÄ finns inte mycket att leva för.
LÄt mig förresten inte ta Àra och heder av min mamma. Det finns ingen som lagar godare mat Àn hon. Hon kan en svingod chokladtÄrta ocksÄ som liksom bygger pÄ att den blir misslyckad och helt rinnig inuti. Det brÀnda pÄ undersidan Àr numera en del av smakupplevelsen, en tradition.
MarÀngtÄrtan med klyftor av konserverad mandarin och daimgrÀdde som serveras en gÄng om Äret, pÄ julafton, ska heller inte bespottas.
SÄ nu Àr det bara fram med kaveljÀveln och hugga i! Eller gÄ och köpa ett gÀng marÀngbottnar bara. Man gör som man vill. Men julen kommer!