Nu stÄr julejÀveln för dörren igen

Kola, knÀck, pepparkakor, saffransbullar, marsipangodis, saffranskladdkaka, knÀckebröd, mandelmusslor, ja fy fan nu stÄr julejÀveln för dörren.

Att baka till julen kan vara bÄde kul och jobbigt.

Att baka till julen kan vara bÄde kul och jobbigt.

Foto: Fotograf saknas!

Krönika2022-11-25 09:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Dags att stÀlla sig i köket och göra sÄdant som man normalt aldrig i helvetet skulle komma pÄ tanken att göra! KnÀckebröd! Kostar tolv spÀnn i affÀren. Men Àr det jul sÄ Àr det.

Uppvuxen med en mamma fullstĂ€ndigt ointresserad och ocksĂ„ helt befriad frĂ„n talang gĂ€llande bakning, tycker jag att det Ă€r lite kul att ge mig pĂ„ sĂ„dant som mamma aldrig skulle göra. Allting utöver syltkakor och marĂ€ngtĂ„rta pĂ„ köpta bottnar Ă€r lite av en revolt. 

Mamma tycker ocksĂ„ att ALLTING jag bakar Ă€r sĂ„ FANTASTISKT. Ännu hĂ€rligare var det nĂ€r mormor Ă€nnu var i livet. Hon som faktiskt sjĂ€lv hade bakat och visste exakt hur svĂ„rt och tidsödande vissa saker Ă€r. Åh den ljuva, nedĂ€rvda konservativa kvinnobekrĂ€ftelsen! 

Det Ă€r ganska intressant det dĂ€r hoppet i generationer. Min mormor tillhörde "gör det sjĂ€lv frĂ„n grunden"-generationen. Det syltades, saftades och lades in. En generation dĂ€r arbetet för kvinnor/mödrar helt enkelt aldrig tog slut. Mammas generation sĂ„g till att Ă„tgĂ€rda det dĂ€r och halvfabrikat, hushĂ„llsmaskiner och konserver blev poppis nĂ€r kvinnors rĂ€tt till arbete och lön kom pĂ„ tapeten. 

Och nu stÄr vi och syltar och saftar och bakar igen i min generation. Av egna fria viljor dock och det ska man alltid ha i bakhuvudet.

NĂ€r vi röjde pĂ„ gĂ„rden för tio Ă„r sedan hittade vi stora glasburkar nere i kĂ€llaren med frukter som min farmor hade lagt in. Hon dog i början pĂ„ 60-talet. PĂ€ronen var Ă€nnu fullt Ă€tbara. I höstas la jag sjĂ€lv in pĂ€ron för första gĂ„ngen och stod dĂ€r och tĂ€nkte. PĂ„ farmor. Mormor. Mamma. PĂ„ allt deras arbete som fĂ„tt kroppar att vĂ€xa, liv att gro, vardag att bli fest. 

Det Àr inte ett varken litet eller oviktigt arbete att förse barn med mat. Och om inte vardagen dÄ och dÄ bryts av med högtider, till vilka vi har alldeles sÀrskilda saker att se fram emot, sÄ finns inte mycket att leva för.

LĂ„t mig förresten inte ta Ă€ra och heder av min mamma. Det finns ingen som lagar godare mat Ă€n hon. Hon kan en svingod chokladtĂ„rta ocksĂ„ som liksom bygger pĂ„ att den blir misslyckad och helt rinnig inuti. Det brĂ€nda pĂ„ undersidan Ă€r numera en del av smakupplevelsen, en tradition. 

MarĂ€ngtĂ„rtan med klyftor av konserverad mandarin och daimgrĂ€dde som serveras en gĂ„ng om Ă„ret, pĂ„ julafton, ska heller inte bespottas. 

SÄ nu Àr det bara fram med kaveljÀveln och hugga i! Eller gÄ och köpa ett gÀng marÀngbottnar bara. Man gör som man vill. Men julen kommer!