â Jag kan inte fatta att jag bara lĂ€mnade honom! Hade det varit vilken annan situation i vĂ„rt övriga liv som helst sĂ„ hade jag ju aldrig gjort sĂ„, gĂ„tt ifrĂ„n honom nĂ€r han behövde mig som mest!
Men pedagogerna ville ha det sÄ. Snabba, korta överlÀmningar sÄ att de snabbt kan trösta och sedan fÄ tid med de andra barnen. Andra treÄringar som lÀrt sig att bita ihop.
Det gör min kompis treÄring ocksÄ, efter nÄgra dagar. Kanske lÀr han sig ocksÄ, att mamma och pappa faktiskt kommer tillbaka. Det Àr en av fördelarna med att börja i förskolan vid lite Àldre Älder. Barnen har större chans att förstÄ att förÀldrarna faktiskt kommer tillbaka. VÀrre Àr det för de mindre barnen, som dag efter dag tvingas genomgÄ en separation ifrÄn sina förÀldrar utan att veta om de kommer tillbaka eller inte.
Det Àr ett gemensamt offer vi gör som samhÀlle, trots att vi vet sÄ mycket om mÀnniskans och barns psykologi numera. Vi lever i en vÀrldsordning helt styrd av kapitalet och det krÀver stÀndigt offer. I nÀstan alla andra lÀnder offrar de kvinnorna istÀllet. Gör kvinnor maktlösa genom att omöjliggöra kombinationen moderskap och arbete. HÀr i Sverige har vi förskolorna. Billiga, tillgÀngliga och numera norm. Sverige Àr nog ett av fÄ lÀnder dÀr man ser snett pÄ mammor som inte arbetar.
Men det krÀver ju ÀndÄ offer. Andra offer. Och i Sverige fÄr barnen betala. I form av separationer och anknytningsskador, som ju gÀrna uppstÄr nÀr barn ofrivilligt separeras frÄn sina förÀldrar och dÄ i första hand frÄn mammorna.
Ja det dÀr tramset om papporna, det tycker jag faktiskt att det börjar bli dags att avveckla. MÀn har i sÄ mÄnga Är nu, haft chansen att kliva upp och fram och göra sig lika viktiga som förÀldrar, men inte tagit den. MÀnnen gör fortfarande den betydligt mindre delen av det mesta som rör de "gemensamma" barnen och barn ser fortfarande mammor som sina frÀmsta trygghetspersoner. Trots sÄ mÄnga förmÄner och sÄ mycket lockande till och med frÄn staten.
Förskolan Àr sprungen ur en stark och ihÀrdig kvinnorörelse och vi har oerhört mycket att tacka den för. Men det Àr samma kvinnorörelse som kommer att krÀva stora förÀndringar i framtiden. Individualitet kommer att krÀvas. Vissa kommer att krÀva möjligheten att ta med sig spÀdbarn till jobbet. Andra kommer att krÀva dubblad förÀldraledighet. Andra kommer inte att skaffa barn förrÀn de jobbat ihop tillrÀckligt med kapital för att kunna ta ledigt i flera Är. Kravet pÄ mindre barngrupper kommer att öka och förmodligen leda till privata förskolor pÄ sikt.
Framtidens feminism kommer att handla mindre om kvinnans frihet och mer om mödrar och barns rÀtt att slippa tvingas till tidiga separationer. Adoptionskritiken, surrogatkritiken, vÄrdnadstvistdiskussionerna och den eviga debatten kring förskolan, ofta driven av de kvinnor som dagligen tar hand om de gallskrikande smÄbarnen, Àr alla smÄ tecken mot vart förÀndringens vindar blÄser.