Rätt tiondel? Fiskestöd i Bibeln. Inga protester. Lönsam rensning. Nödvändig handtvätt. Kallrökt id?
Matematik var inte mitt bästa ämne i Slite folkskola. Inte något annat ämne heller för den delen, utom ”Gymnastisk med lek och idrott” och ”Uppsatsskrivning”. Där var jag rätt bra.
Kommer att tänka på det när jag sitter och äter stekt inlagd strömming med potatismos. Det har inget med mina skolbetyg att göra, tanken dyker bara upp. Jag funderar på i vilket skede, i vilken tiondel av livet jag befinner mig i. Där kommer matematiken in. Jag har tänkt bli 93 år och är snart 80. Är jag då i sjunde, åttonde eller kanske i nionde tiondelen?
Någon?
På julmarknaden i Bläse frågade många om jag fått någon lax. Ja, en. Det räcker för min traditionella julgravning. Men så i kände jag att jag nog också behöver en lax för kallrökning. Rovfiske? Tja, kanske. Men jag försvarar mig med Matteus 13:12 i Bibeln: ”Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.”
Så om jag får mycket lax tänker jag dela med mig här i byn, där de flesta tvingas köpa odlad norsk lax i affären.
Det protesteras alldeles för sällan och för lite. Då på 1960 och 1970-talet ockuperades, brändes flaggor och demonstrerades det så gott som dagligen mot något. En majoritet av den vuxna befolkning tyckte att de unga var ohyfsade och undrade ”Hur ska det gå för dom här i livet?”
Idag är både de unga och vi, de forna rebellerna, på tok för mesiga. Vi talar om marknadskrafterna och hoppas att allt ska ordna sig ändå. Varför ockuperar vi inte längre maktens korridorer med krav om billiga bostäder och tandvård? Varför går inte inte vårdpersonalen i strejk för bättre lön och arbetsvillkor? Varför går vi bara omkring och mumlar något vagt meninglöst om miljön? Något måste ju göras NU, innan allt går åt helvete!
Ja, varför gör vi inget? Marknadskrafterna?
Årets något försenade rensning av syrenhäcken ut mot vägen blev ovanligt lönsam.
14 ölburkar att panta.
Ständigt läser jag i pressen om superambitiösa undersökningar om allt möjligt.
UNISDR, FN-strategi för minskning av miljökatastrofer: 20,5 biljoner kronor (20500000000000) har de senaste 20 årens väderkatastrofer i världen kostat i form av ekonomiska förluster. Det är lika mycket som den årliga kostnaden för att ställa om hela världens elproduktion till solceller på tio år.
Tropical Medicine and International Heath: Mindre än en femtedel av världens befolkning tvättar händerna efter att de varit på toaletten.
Om jag blivit tillfrågad hade jag svarat att jag funderade på solceller till mitt hus men valde bergvärme. Och tvättar händerna gör jag för det mesta, lite beroende på vad jag uträttat.
Och nu, en timme innan krönikan måste vara klar, kommer jag hem från extrafisket.
Kallrökt id?
bison.gotland@telia.com