Tjocka reklambuntar. Barn om fattigdom. Vad tycker Fransson? Upprörd klensmed på Storsudret. Höjda löner för politiker och sjukvård?
Redan i tidernas begynnelse, jag menar 1999 då jag flyttade tillbaka till Gotland för gott, förundrades jag över den enorma bunten med reklam i brevlådan på måndagarna. Nästan all reklam gällde affär i Visby, åtta mil från Burgsvik.
Och bunten har inte blivit mindre. Den senaste innehöll 15 reklamblad från Visbyföretag, 2 från Hemse, 2 från Gotland allmänt och 1 från min butik i Burgsvik. Hela bunten vägde 9 hekto, inklusive det 20 gram tunga häftet, det enda jag läser, från min lokale handlare.
Jag kan inte sluta uppröras, och förvånas, över statsminister Stefan Löfvens och S-ledningens inhumana behandling av de unga ensamkommande flyktingarna. Miljöpartiet vill att de ska få stanna.16 S-riksdagsledamöter, ungdomsförbundet SSU, Socialdemokrater för tro och solidaritet och en tredjedel av kommunalråden tycker likadant, enligt en undersökning av SvD. Snart har Löfven och hans gäng bara SD på sin sida.
Vad tycker den här tidningens S-ledarskribent Erik Fransson?
220 000 (!) barn i Sverige lever i dag i fattigdom. Stockholms Stadsmission har gett ut en liten bok - Barns tankar om fattigdom i Sverige – och ur den citerar jag:
Eric, 6 år: ”Jag har sett fattiga personer i Sverige. De har en hatt framför sig. Han såg lite ledsen ut. Han hade inga snygga byxor”.
Mona, 12 år: ”Är man fattig försöker man ha kul som alla andra för att ingen ska märka att man är fattig”.
Olle, 9 år: Det finns jättemånga fattiga i Sverige. De har inga kläder och ingen hemmanyckel”.
Tidningsrubrik:
Julhandeln förväntas slå alla rekord.
När gjorde den inte det?
Oro råder inför Storsudrets pågående omvandling till en fristående stat (Lex Katalonien).
– Inom Region Gotland befarar vi det värsta, säger en ledamot i regionfullmäktige, som ”av humanitära skäl” önskar vara anonym.
Oro finns även på själva Storsudret.
– Visst klarar vi oss själva, men frågan är om Visby och övriga Gotland klarar sig utan oss, säger en klensmed i Vamlingbo, som också vill vara anonym.
Nästa steg i frigörelseprocessen blir att bilda en interimsstyrelse inför det officiella utropandet av den nya staten. Vad den, staten, ska heta är inte bestämt. Förslaget Burgsviks Kvior har skapat folkstormar i Fide, Öja, Hamra, Vamligbo och Sundre.
– Vamlingbo Center passar bättre, eftersom Vamlingbo liksom ligger i själva mitten, säger klensmeden, som än en gång ber att få vara anonym.
Lars Thomsson (C) föreslår att politikernas arvoden höjs med 1,5 miljoner. För rekrytering av nya politiker.
Det kommer regionstyrelsen säkert att gå med på.
Av samma anledning, nyrekrytering, höjer man väl då samtidigt sjukvårdspersonalens löner?