Ett utvecklingsorienterat bevarande

Visby2019-08-13 14:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I närmare tusen år har Visby varit en stad i ständig utveckling, där varje epok tillåtits att sätta sin prägel. Det är anledningen till att vi fortsätter att locka besökare, investerare och företagare sekel efter sekel och att UNESCO 1995 valde in stadskärnan på världsarvslistan. Vi har ruiner, butiker, historiska byggnader, restauranger, pittoreska gränder och hotell som tillsammans med de boende skapar en unik och levande miljö som få världsarv kan mäta sig med.

En levande stadskärna är av yttersta vikt för att hela Gotland skall kunna möta upp de demografiska utmaningar som vi står inför. Visby Centrums uppdrag är att på ett ansvarsfullt sätt tillsammans med det offentliga skapa förutsättningar för företagen i stadskärnan att kunna bedriva och utveckla sina verksamheter.

2008–2009 lämnade både Länsstyrelsen och Region Gotland sina säten i innerstaden. Därmed bröts en flera hundra år gammal förvaltningstradition av högt kulturhistoriskt värde. Följden blev att fler statliga verk följde efter och att en stor del av de dagliga flödena av människor försvann. Detta har inneburit stora konsekvenser för handeln, lunchrestaurangerna och caféerna.

De senaste åren har antalet restauranger ökat, något som bidragit positivt till kvällsekonomin. Det som nu även behövs är bättre förutsättningar för dagekonomin och handeln. För att åstadkomma detta behöver vi utveckla och levandegöra de fyra knutpunkterna Södertorg, Stora Torget, Östercentrum och inre hamnen och därmed skapa bättre förutsättningar för ett ökat flöde av människor. I det pågående stadsmiljöprogrammet finns planer för inre hamnen och Östercentrum, men om vi på riktigt skall kunna bevara den historiskt livskraftiga stadskärnan måste även utvecklingen vid Södertorg, Stora torget och planerna vid Kajsarmagasinet få förverkligas.

Visby behöver inte bevarandeledd utveckling, det som behövs är ett utvecklingsorienterat bevarande.

Läs mer om