Pumpar Regionen livet ur Lojsta?

Majs är en gröda som man kanske snart inte får odla i Lojsta.

Majs är en gröda som man kanske snart inte får odla i Lojsta.

Foto: Andreas Hillergren

Vatten2019-02-18 19:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2017 har Sverige en livsmedelsstrategi som går ut på att ÖKA den svenska livsmedelsproduktionen. I Lojsta upplever jag som lantbrukare att nuvarande process om provpumpning av vatten går stick i stäv med livsmedelsstrategin. Jag har därför skrivit ett medborgarförslag. Medborgarförslaget är att Region Gotland ska undersöka påverkan på det lokala näringslivet, och då främst lantbruket, FÖRE det att processer kring vattenverksamhet påbörjas.

Jag driver ihop med min familj och cirka tio anställda ett lantbruk i Lojsta med mjölkkor, ekologiska dikor, grisproduktion, uthyrning av bostäder samt skötsel av skog och betesmarker. Vi har valt att fortsätta utveckla verksamheten eftersom vi tror på de goda förutsättningar som finns i Lojsta och på Gotland. En av våra största konkurrensfördelar är ett klimat som lämpar sig för majsodling till djurfoder och till biogasproduktion.

Region Gotland utförde under föregående år provpumpningar av dricksvatten i Lojsta. För att få bättre provresultat har regionen nu påbörjat en process om att få ett 3-årigt tillstånd för provpumpning, med målet att kunna skapa en dricksvattentäkt. Detta kan i sin tur leda till ett vattenskyddsområde som riskerar att ge stora inskränkningar i våra möjligheter att bruka marken och därmed försvåra foderförsörjningen till våra djur. För att vara tydlig, efter bildande av vattenskyddsområde kan vi inte längre odla majs.

I Lojsta är vi väl medvetna om att det finns vatten, både under jord och i träsken. Därför lämpar sig Lojsta väldigt bra till såväl lantbruk som rekreation runt Lojsta Slott. När andra socknar omkring oss minskat sin befolkning så har vi i Lojsta ökat. Lantbruket är helt klart en bidragande orsak till detta. Och tillgången på vatten en förutsättning för att så kunnat ske. Vill vi att hela Gotland ska leva och att näringslivet ska utvecklas så måste det i rimlighetens namn gälla även oss i Lojsta. Dricksvatten går att lösa på andra sätt än detta.

Jag vill därför ta tillfället i akt att bjuda ut samtliga nuvarande regionråd till vår gård och verksamhet. Liksom den förra majoritetens dåvarande regionråd besökte mig som relativt nystartad företagare.

Jag vill dessutom att politikerna verkar för att mitt medborgarförslag får gehör och att processen med provpumpning i Lojsta därmed pausas till dess att påverkan på det lokala näringslivet, och då främst lantbruket, utretts ordentligt.