Frej i Fröjel undrar över Försvarsmaktens övningar på Tofta och antar att de uppkomna bullerproblemen borde ha kunnat förutsetts. Förutseende är väl inte våra politikers bästa gren och militären blev nog lite ”tagna på sängen” när vår ÖB visade handlingskraft genom att över natt ge order om permanent närvaro av soldater och stridsfordon.

Vad alternativet till Tofta är utan att skapa liknande problem för kringboende undandrar sig min bedömning. Sannolikt finns det ingen sådan plats på ön. Vad man dock borde överväga skyndsamt är en kraftig, generös kompensation till de boende som anser sig tvingas flytta. En social utmaning för politikerna men inte för militären.

Det räcker att ta en promenad på gamla P18 regements- och övningsområde för att förstå vilket gigantiskt slöseri det innebar när den politiska ledningen bestämde sig för att lägga ner regementet och nu ska börja om från början. Så varför hoppas på att dessa politiker plötsligt ”sett ljuset” och kan ta konsekvenserna av sitt tidigare miserabla beslut. Se till att rösta fram politiker som värnar land och folk framför idéer om mångkultur, globalism och elcyklar för att inte tala om snabbtåg i 250 miljarder-kronor- klassen fyllda med kruskaätande miljöaktivister med statligt subventionerade biljettpriser.

Så lyfter Frej i Fröjel ett vanligt missförstånd nämligen påståendet att 200-300 soldater på ön inte skulle avhålla Putin eller någon annan från att invadera Gotland. Bakgrund är att vi inom något år kommer att ha, förutom ca 300 professionella soldater, Stridsvagnar, Luftvärnsrobotar sannolikt Artilleri och inte att förglömma ett tusental Hemvärnssoldater. Hindrar dessa förband en invasion? Inte ett storskaligt isolerat anfall, men vid en större konflikt tänker sig angriparen för mer än en gång och frågar sig om det är strategiskt riktigt att binda tillräckligt med förband för att slå ut vårt försvar på ön. Man brukar benämna detta som ”tröskeleffekt”.

Skulle vi däremot inte ha något försvar alls kan angriparen med litet förband ta över ön snabbt och enkelt. Ett svårt lockande läge för den aggressive makten som därigenom omedelbart skaffar sig herravälde över mellersta Östersjön och luftrummet däröver. Mao Tse Tung lär ha sagt ”Alla länder har en armé- sin egen eller någon annans” Jag tycker att vi starkt ska stå upp för vår egen armé. Vi tvekar inte att sätta ett lås på vår ytterdörr för att försvåra för inbrottstjuven. Varför tveka eller ifrågasätta samma sak när det gäller vår ö och vårt land.