I år kommer det ske upp ett tiotusental dieselstölder i Sverige, vilket kommer att kosta samhället hundratals miljoner kronor. Åtminstone om vi tillsammans inte gör något åt det.
Det är hög tid att uppmärksamma ett problem som drabbar småföretagare landet runt, och ta ett krafttag för att motverka stölder.
Under våren presenterades Brottsförebyggande rådets slutgiltiga statistik för 2016. Av den framkommer att totalt 4 201dieselstölder anmäldes i Sverige under förra året, men vi vet att det är långt ifrån alla stölder som drabbar småföretagare runt om i landet. Bara två procent av alla anmälda stölder klaras upp, och som en följd är mörkertalet för stölderna stort.
En riksomfattande undersökning hos våra medlemmar visar att de anmäler knappt hälften av alla stölder de drabbas av, eftersom de upplever att det inte tjänar något till. Det är viktigt att drabbade företagare anmäler alla stölder, annars är det svårt att kräva att myndigheterna tar situationen på allvar. Men det är ännu viktigare att samhället visar att stöld av drivmedel är oacceptabelt.
I genomsnitt drabbas våra medlemmar av fem dieselstölder per år. Värdet av varje stöld är relativt litet, cirka 5 000 kronor, men sammantaget utgör stölderna ändå ett stort problem för småföretagare. Vi uppskattar att de totala kostnaderna uppgår till flera hundra miljoner kronor årligen.
För en stor grupp i Sverige urholkas förtroendet för rättssamhället för varje ny stöld, som de ensamma tvingas bära kostnaden för. Och det är inte bara värdet av den stulna dieseln de går miste om; till det kommer dryga kostnader för reparationer, administration, förlorade intäkter medan maskinerna står stilla, och frustrerade kunder som tvingas vänta. De kostnaderna är ofta betydligt större än själva värdet på det stulna drivmedlet.
Förhoppningsvis kan dieselstölderna 2017 bli färre. Vi uppmanar de som drabbas att anmäla alla brott, och hoppas att det kan få våra förtroendevalda och myndigheter att ta problemet på det allvar det förtjänar. Tillsammans kan vi sätta ett stopp för vardagsstölder som får stora konsekvenser. Vi vet vad stölderna kostar våra medlemmar i kronor och ören, och det är illa nog. Men kostnaden för att förtroendet för rättssamhället raseras vågar vi inte räkna på.