I debattartikeln ”Olof Palmes linje” avslöjar Sten Sandberg grunden för sitt hyllande av det tänkta FN-avtalet – förbud mot kärnvapen. Nämligen ett USA-hat vilket genomsyrar hela hans verklighetsuppfattning. Det är utrotningskrig och utomrättsliga mord för hela slanten och högt över dessa grymheter svävar de rättfärdiga i olika aktionsgrupper.

Det märkliga i sammanhanget är det faktum att liknande grupper aldrig riktar sig mot Ryssland och denna stormakts agerande exempelvis i Ukraina. Kanhända historiens spår förskräcker. De så kallade Kirunasvenskarna vilka begav sig till det tänkta paradiset i Stalins Sovjet på 20- och 30-talet hamnade i fångläger eller avrättades med nackskott i Fjärrkarelen.

Skulle vi inte klara att hålla stånd mot Ryssland i en konflikt där vi alltför sent inser hur utomordentligt bra för vår frihet det hade varit med ett NATO-medlemskap tror jag inte att herr Sandbergs kamrater i olika antiamerikanska aktionsgrupper kommer att behandlas med utvalda silkesvantar. Läs Signe Kaskelas bok Under Stalins diktatur om hur det upplevdes när slöjan av naivitet rycktes bort.

Vårt svenska försvar har genomlidit många års ökenvandring och omistliga värden har gått till spillo.

Nu återupprättas Gotlands Regemente och sakta men säkert byggs öns försvar upp. En stor invasion av Sverige är inte sannolik men skulle Ryssland intervenera i Baltikum så kommer Gotland med sitt viktiga strategiska läge mitt i Östersjön kunna besättas av ryska trupper vilka även skulle sträva efter att slå ut det svenska flygvapnet och i ett slag behärska Östersjön från Kaliningrad i söder till Bottenhavet i norr. NATO får i ett sådant läge utomordentligt svårt att undsätta Baltikum.

Med ett svenskt NATO-medlemskap skulle Ryssland sannolikt aldrig våga sig på att besätta Gotland vilket också skyddar Baltikum. Det kallas tröskeleffekt – det vill säga Ryssland måste tänka sig för mer än en gång innan någon aktion inleds.

Till dess får vi förlita oss på vår egen förmåga och egen tröskel. Då krävs dubbla försvarsanslag och att olika aktionsgrupper slutar att underminera vår försvarsvilja.