Tänk så enkelt de får igenom miljardsatsningar för att förstärka försvaret och med en Hultqvist som far som blixten gång på gång och binder upp allt starkare samarbetsavtal med den store i väster.

När vi det här året drabbas av en extrem torka går det inte att se några likheter med snabbt agerande från politikerna för att hjälpa våra bönder och skogsägare. Det kanske vore det första rimliga steget att visa hur det står till med krisberedskapen.

Att besluta om fler stridsflygplan för att fälla bomber är tydligen inte så svårt, men att göra inköp av flygplan som kan vattenbomba skogsbränder har jag inte ens hört något förslag om. Dessa måste i dagsläget lånas från Italien och som har fyra dagars restid för att ta sig hit upp. Alla som har bevittnat ett brandförlopp vet hur viktigt det är att komma igång med bekämpningen av elden snabbt.

En hyllning till svenska kyrkan och Coop med mera som har varit snabba och kreativa med att komma på något för att hjälpa de som är drabbade av torkan. De har låtit bönderna få skörda från kyrkans mark samt att Coop i spetsen slutat sälja importkött nu när köttberget växer med tvångsslakt som följd av torkan.