I går blev jag uppringd av en vän i Stockholm, som undrade varför man talar i media om uppror på Gotland. Att människor planerar att gå ut i demonstration på grund av el-avbrott!

När jag så hör förmiddagens intervjuv med Marknadschef Johan Granath, på GEAB, i Radio Gotland, blir jag allvarligt bekymrad över många gotlänningars brist på sans och förnuft.

Enligt min mening har man på Geab valt en bra tidpunkt för att genomföra ett mycket omfattande arbete med att uppgrader och säkerställa elförsörjningen på vår ö. Enligt information i lokalradion, färdigställdes anläggningen vid Ygne under 80-talet. Att ett arbete med uppgradering nu är nödvändigt, har jag inga svårigheter att förstå. Under sommarperioden slipper man frysa, vid de elavbrott som då riskerar att uppstå.

Det har talats mycket under året om allmän krisberedskap på ön. Vi har i sommar fått anledning att öva oss i att försöka lösa problem. Det är nyttigt för ett samhälle, som gjort sig så sårbart och beroende av elektricitet.

Många har grillar att använda för matlagning och vattenuppvärmning. Termosar för förvaring av varmt vatten och dryck, solcells- och ficklampor finns allmänt i våra affärer och är billiga att inköpa. En vanlig transistor med batterier är alltid bra att ha, liksom en extra dunk för dricksvatten.

Naturligtvis behöver stora och känsliga energiförbrukare få möjlighet att i förväg planera för kommande elavbrott och ha en B-plan, genom god information från Geab. Men för det normala hushållet ser jag absolut ingen anledning till att bli varken upprörd eller oförskämd!

Den ”mobb” som verkar ha satts igång, i media mot och vid kontakter med anställda på Geab, skämmer ut vår ö och dess invånare. Detta anser jag vara ett primitivt och ovärdigt beteende! Istället tycker jag att det är på sin plats att känna tacksamhet och tillit till de människor, som arbetar för att föse oss med en säkrare elförsörjning i famtiden. Det är heller inte fel att hjälpas åt att lösa uppkomna problem på grund av elavbrotten. Jag föreslår därför ett konstruktivt tankesätt och ökad samverkan mellan oss invånare på Gotland.