Sverige kan lära av andra länder

Samhälle och välfärd2019-11-28 11:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Per Edman i Visby. Vakna! Du drömmer fortfarande! Du drömmer om ett Sverige där landet ”toppar de flesta mätningar i levnadsstandard, välmående, social och klimatmässigt hållbarhet.” Jag vet inte riktigt vilka mätningar du tittat på, eller hur du definierar ”toppar” men jag vill referera till några.

HDI (Human Development Index) är ett standardsätt att mäta välfärd. Det jämför läskunnighet, utbildning, levnadsstandard och förväntad medellivslängd, för jordens länder. Här ligger Sverige på 14 plats internationellt och på åttonde plats i Europa. Visst, vi har ett mycket högt HDI-värde men ligger efter länder som Norge, Schweiz, Tyskland, Danmark, Australien, Kanada och till och med USA. Visst vi har klättrat men bara en plats.

Om vi istället tittar på UNDP:s index som tittar på genomsnittlig inkomst, utbildningsnivå och hälsa så ligger Sverige på en delad sjundeplats. Om man använder detta index för att se på jämställdhet så ligger vi trea, efter Schweiz (ni vet landet som var sena på bollen med kvinnlig rösträtt) och Danmark.

Jag har en favoritmätning och det är ”världens bästa stad”  som görs varje år av Mercer. Den tittar på 230 städer och hittar vi inte någon svensk stad bland de tio bästa. Man undersöker Säkerhet, utbildning, hälsovård och transporter. Listan toppas av Wien i Österrike, följt av Zürich och Auckland. Köpenhamn smyger upp som nia. Med erfarenhet av både Stockholm och Wien så kan jag direkt säga att jag föredrar att flanera i Wien på natten snarare än Stockholm.

Visst ligger vi högt på läskunnighet och klimatmässighållbarhet, till och med på jämställdhet. Men vad kan förbättras och hur? Per Edman vill ”se genom lögner”, men faktum är att Sverige har problem att ta tag i och det finns länder som kommit på trixet, länder som levererar bättre än vad vi gör till våra medborgare.

Ett sätt är att jämföra med öppna ögon, att fråga sig varför de har lyckats bättre på vissa område, analysera svaren och hitta vägen framåt. Nu tror Per Edman att kapitalismen är av ondo, men den har ju ändå tagit Sverige och många andra länder till toppen av de listor vi suktar efter. Målet om ett välmående samhälle där människor arbetar och bidrar efter förmåga delas nog av många. Det är bara vägen dit som skiljer sig markant.