Inte alltid lätt att komma ihåg vad man sagt

"Samtalet som ägde rum på Almedalsbiblioteket blev givande och intressant över flera religiösa uppfattningar i den svenska kyrkan. 
 Bland annat kom man in på ekumenik inte bara mellan olika kristna samfund utan också mellan de Abrahamitiska religionerna kristendom och islam".

"Samtalet som ägde rum på Almedalsbiblioteket blev givande och intressant över flera religiösa uppfattningar i den svenska kyrkan. Bland annat kom man in på ekumenik inte bara mellan olika kristna samfund utan också mellan de Abrahamitiska religionerna kristendom och islam".

Foto: Gorm Kallestad /TT

Religion och tro2019-11-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Humanisterna på Gotland hade den 23/10 inbjudit biskop Thomas till ett samtal under titeln ”Tro möter tro – vad betyder det religiösa språket?”.

Humanisterna representerades av professor Staffan Bergström. Samtalet som ägde rum på Almedalsbiblioteket blev givande och intressant över flera religiösa uppfattningar i den svenska kyrkan. 

Bland annat kom man in på ekumenik inte bara mellan olika kristna samfund utan också mellan de Abrahamitiska religionerna kristendom och islam.

Jag refererade till dessa samtal i ett referat under föreningsnytt i GT. Biskop Thomas hade den 31/10 en insändare i GT där han förklarar att det som refereras inte är det han sagt vad gäller islam/kristendom. 

Humanisterna videofilmar alltid de samtal/föredrag som vi har ordnar, så även detta. 

Om samtalet gällande förhållandet mellan det kristna och muslimska sades följande (ord för ord) ur den inspelade filmen: 

STAFFAN BERGSTRÖM: ”Är du bredd att tillstyrka att en gotlandskyrka öppnas för muslimsk bön? Du sa att det bara finns en Gud”.

THOMAS PETERSSON: ”I princip har jag ingenting emot det. Jag var domprost i Växjö innan jag kom hit.  Där fanns det två-tre stycken källarmoskéer, dit bara vissa muslimer sökte sig. Men vissa muslimer gick inte dit utan sökte sig till kristna kyrkorum. För många muslimer spelar det ingen roll att det är ett kristet rum utan att det är ett helgat rum. På flera ställen i Stockholm har ju faktiskt startat flera platser, där man delar kyrkorummet”

Filmen ifråga är snart tillgänglig för den som vill veta mer om samtalet på Almedalsbiblioteket.

Jag har även av andra bland Svenska Kyrkans anställda fått klart för mig att på andra platser i Sverige finns ett samarbete mellan Svenska Kyrkan och muslimska församlingar.

Om man läser dagens insändare av biskop Thomas får man intrycket att han blivit felciterad och att upplåtelse av kristna kyrkorum på Gotland för muslimsk bön inte är aktuell. 

Ovanstående transkription av vad biskopen faktiskt sa visar att mitt referat av samtalet var korrekt. Den ”bekännelse-överskridande ekumenik” som Staffan Bergström efterlyste fick acceptans av biskopen som till och med lovade att ta upp begreppet vid kommande biskopsmöte!