Den 2 mars var jag och min fru på återvinningscentralen i Visby med en vanlig släpvagn. Allt väl sorterat. På släpet fanns resterna av ett klickgolv från ett litet rum hemma på cirka 9 kvm, några spillbitar från det nylagda golvet, två julgranar samt 4-5 pappkassar med sorterat plast, el, papper samt en plastkasse med grovsopor.

Mannen i luckan frågar som brukligt vad vi har med oss. Jag säger att jag renoverat hemma, bytt ut ett litet klickgolv samt det övriga som jag nämnt tidigare. Släpvagnen var inte på något vis överfull.

Det blir tusen kronor säger mannen.

Va, säger jag väldigt förvånad.

Det är nya regler och jag måste ta tusen kronor av dig. Företag och privatpersoner betalar nu tusen kronor för renoveringsavfall.

Från att tidigare ha betalat hundra till att nu få betala tusen kronor. Är det en rimlig prisökning för en privatperson? Vilka företag kan göra såna chockhöjningar?

Killen i luckan berättar lite om anledningen till den här nya prissättningen. Han säger till mig att många företag fuskar och kommer undan betalning på återvinningscentralen genom att använda privatbilar när de kommer hit.

Väl inne på ÅC pratar jag med två äldre herrar som jobbar där. Jag frågar om de tycker att det är rimligt för mig att betala tusen kronor? Båda två ger mig svarat att nej det är inte rimligt att det är så stor skillnad i prissättningen. Vad anser ni ansvariga på Region Gotland? Tycker ni att det är rimligt för en privatperson att betala tusen kronor?

Om prissättningen på ÅC ska bli någorlunda rättvis och rimlig så varför står det inte någon ute vid infarten och kollar igenom lite grovt vad du har med dig och hur du sorterat? Ska jag som privatperson betala tusen kronor för att många företagare fuskar och undviker att betala?

Svaret på frågorna är självfallet nej.

Jag blev inte gladare av min arbetskollegas berättelse över en lunch på jobbet. Han hade läst om min upplevelse i mitt inlägg på Facebook kring besöket på återvinningscentralen den 2/3. Han säger då till mig att han var på ÅC samma dag och ungefär samma tid med en släpvagn med renoveringsavfall och fick betala hundra kronor för sin släpvagn.

Mannen i luckan hade sagt till honom: ”Egentligen så ska jag ta tusen kronor av dig, men jag släpper in dig för hundra”.

Av min kollegas beskrivning så var det samma man som gett oss två olika svar och två olika pris.

Jag föreslår att ansvariga återbetalar mig 900 kronor.