Lokalpolitik är inget för SD Gotland

Politik2019-11-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Lennart Modig Kihlberg för att du talar klartext om Sverigedemokraternas syn på arbetet i regionfullmäktige. 

Så bra att väljarna får veta att ni tycker att kommunerna sköts bäst från Stockholm.
Visst beslutas lagarna, statens inkomster och utgifter i riksdagen. Det sätter vissa ramar för vad regioner och kommuner kan göra. Men en betydligt större del av den offentliga sektorn bestäms på kommunal nivå. 

Större delen av Region Gotlands intäkter, runt 60 procent, är kommunalskatt som beslutas om i fullmäktige. Avgifter och taxor bestäms på samma ställe. 

Stora politikområden, som berör de flesta, som skolor, äldreomsorg och sjukvård behandlas i nämnder och fullmäktige. Tillsammans med byggplaner, busstrafik, sophämtning, barnomsorg, sportanläggningar och mycket annat är det vad politiken på Gotland handlar om. 
Men sådant behöver SD inte fundera så mycket på, berättar Lennart Modig Kihlberg. Som tur är finns andras förslag att rösta på tack vare att övriga partier tänker precis tvärtom. 

Som socialdemokrater tycker vi att våra väljare förtjänar att vi försöker genomföra den politik vi gick till val på. Sådan respekt har tydligen inte SD för sina väljare. Det liknar snarare väljarförakt.
Det är en oerhört förvånande och obegriplig inställning hos ett politiskt parti att allt som beslutas i landets kommuner är helt ointressant. 

Att SD skyller på alla andra är däremot inget nytt. Nu får vi tydligen också skulden för att SD:s företrädare ingenting gör i gotländsk politik.
Så tack igen för din klargörande uppriktighet, Lennart Modig Kihlberg. Den enda obesvarade frågan är varför gotlänningarna ska betala SD hundratusentals kronor i partistöd för arbete som aldrig utförs.