Vi säger Nej tack till ”Vi och dom”

Pension & välfärdspolitik2019-10-15 18:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är skattesänkningar och skatteflykt inte invandring som hotar välfärden. Sedan 90-talet har skattesänkningar och avdrag som främst gynnat välbeställda minskat statsbudgetens omfattning med flera hundra miljarder. Det är orsaken till försämringarna i välfärden.

Samtidigt har pensionsuppgörelsen och andra beslut om pensioner och sjukförsäkringar gett oss fler fattiga människor. Vi har sett en politik som skapat större skillnader i människors livsvillkor och där barnen i förskolan, fattigpensionärerna, unga som inte klarar skolan, de som inte får sjukersättning och många andra är förlorare. En politik som gynnat de välbeställda och storföretagen på bekostnad av oss andra. En politik som SD till stora delar stödjer.

SD säger sig satsa på kommunerna men deras budget både ger och tar pengar för kommunerna. Räknar man ihop konsekvenserna av SD:s budget ger den inte fler av vare sej undersköterskor eller förskollärare. Istället för att omfördela skyller man på invandring, de vill skapa en ”vi och dom - känsla” för att splittra människor och skapa otrygghet. Det ställer Vänsterpartiet aldrig upp på. Oavsett hur länge man bott i Sverige och på Gotland har vi samma intresse av att minska klasskillnaderna och tillsammans arbeta för ett jämlikt samhälle. Fler invånare, fler som kan jobba behövs för att det ska finnas arbetskraft i framtiden. 

Vänsterpartiets förslag till statsbudget bygger på omfördelning till människor med sämre ekonomi, satsningar på välfärden och på klimat och miljö. Vi satsar 20 miljarder på kommunerna nästa år som ökar till 40 miljarder 2022. För Gotland blir det drygt 100 miljoner nästa år och därutöver gör vi en särskild satsning på sjukvård i glesbygd som ger Gotland ytterligare 60 miljoner.

Vi föreslår även höjd garantipension med 1000 kr i månaden och sänkt skatt för alla som tjänar mindre än 30.000 kr i månaden. Vi utvecklar åtgärder för att få fler i arbete, det gynnar personer med funktionshinder, kort utbildning eller bristande kunskaper i svenska men också de arbetsgivare som får bättre möjligheter att rekrytera. För vi vet att i jämlika samhällen är hälsan bättre, tryggheten större och den ekonomiska tillväxten högre.

Det är inte invandrare eller någon annan grupp som är orsak till välfärdens brister. Det är en medveten borgerlig ekonomisk politik som gynnar de välbeställda på bekostnad av solidaritet och rättvisa som orsakar de växande bristerna i välfärden.