"Cementa behövs för att lösa Gotlands utmaningar med klimat och vatten."

Det deklarerar bolaget i en insändare tidigare i december, undertecknad av fabrikschefen Fred Grönwall. Det är självklart hans uppdrag att övertyga alla beslutande, och därmed få fortsatt lönsamhet för Heidelberg Cement AB ytterligare många decennier framöver. Ändå är det Cementa som utgör själva problemet, inte lösningen.

Alla lär tro det man gärna vill tro, det är bekvämast så. Oavsett om bolagets chefer deklarerar att det inte finns på kartan att riskera vattnet, är det en alltför riskabel chansning för att ens överväga att tillåta fortsatt brytning. Är skadan skedd är den ohjälplig. Naturen runt File hajdar är också den förstörd – obrukbar för evig tid framåt, något man undviker att tala om. Då får man väl förklara för barn och barnbarn att man handlat i god tro och blivit lurad.

"Världen behöver cement" brukar vara ett argument i debatten. Säkert, men frågan är väl om detta är Gotlands ansvar för all framtid. Ön har skänkt sin berggrund gratis mer än hundra år. Det som förr bröts under ett år bryts troligen under några timmar i dag, och snart gör robotar jobbet.

Cementa menar sig vara en av de största arbetsgivarna på ön. Nja...

Såväl Payex som Destination Gotland och Svenska Spel är några av de som är större – Cementa är ungefär som två Ica Maxi. Man brukar påpeka att man har många underleverantörer, men det har även andra bolag. Då utan att totalförstöra sin omgivning, eller att ha tillgång till den obegripliga vördnad som visas den närmast helgonförklarade stenindustrin. Risken är stor att öborna slutligen sitter med Svarte Petter om brytningen tillåts att utöka och fortsätta.

Cementa har en plan – men avsikter är inte detsamma som faktiskt resultat, det visste redan Jönssonligan. Gotland har ingen skyldighet att garantera god vinst för Heidelberg Cement AB i decennier framåt genom att gratis avstå från såväl grundvatten som unik natur.

"Vi jobbar i samklang med naturen" menar Fred Grönwall i ett anförande. Naturen har ingen röst, men skulle nog inte instämma. Det gör inte heller de turister som förfärade beskådar brottet i Slite från Cementas stolta utsiktsplats vid vägen.

Vi har fått ett stycke magnifik natur att förvalta – då får vi se till att axla det ansvaret. Var och en på sitt sätt. Det är nog nu!