Svar till Hans Clerwall och ”Radiolyssnare”.

Till att börja med kan det vara bra att veta att musiken i P4 i dag läggs områdescentralt, det vill säga att; Uppland, Stockholm, Gotland, Sörmland och Västmanland har samma musiklistor sånär som på tre låtar om dagen som väljs lokalt.

Vi har också varje vecka en halvtimmes konsert i direktsändning med en gotländsk artist eller grupp.

Tanken med den lokala musiken är att vi vill spegla det lokala musiklivet som det är här och nu. Det ska också vara ett utbud som känns relevant tillsammans med övrigt musikaliskt utbud. Om sedan artisterna väljer att spela på engelska, det är inget vi kan eller ens ska försöka styra över. Det handlar om deras artistiska frihet.

Att den yngre publiken, som du skriver Hans, inte skulle bry sig om musiken i P4 Gotland stämmer inte enligt de undersökningar vi gör.

Tvärtom, musiken är en viktig anledning till att andelen 35-49-åringar som lyssnar varje dag på P4 Gotland ökat på två år från 34 procent till 47 procent. Vi är den enda P4-kanalen i hela Sverige som ökar i den kategorin.

Sedan frågar du Hans om det ungdomliga i musikutbudet.

Man skulle säga att en stor del av det vi spelar är musik från de sista 40 åren med kryddinslag av musik från 60+70-talet.

Även en lokal radiokanal som P4 Gotland behöver ju förnya sitt utbud vilket är den rörelse alla P4 kanaler Riks+lokala har.

P4 kan inte ensamt bära hela Sveriges Radios musikaliska uppdrag och spela allting, då får du ett utbud som ingen är nöjd med.

P4 har programtider på till exempel tidiga lördagar + söndagar med annat musikaliskt utbud.

Vi har P2 där vi spelar klassiskt, jazz, visa och världsmusik. Sedan så har vi vår webbkanal P4 Plus som spelar en äldre repertoar med basen i 50, 60 och 70-tal.

Till signaturen ”Radiolyssnare”: det arkiv du efterlyser finns kvar på stationen i Visby.