Snart byggs nya lägenheter i Slite. Fint initiativ. Som född i Visby, numera Slitebo, så tycker jag att det är roligt när det satsas. Men min entusiasm är inte utan oro.

Det har gått rykten om att de nya lägenheterna ska bli tokdyra, med en hyra på uppåt åtta-tiotusen. En bekant till mig har haft kontakt med Gotlandshem. Då sades det att en prissättning på lägenheterna inte existerar förrän det finns färdiga ritningar. Jag förstår att ryktena bara är rykten. Men jag vill med denna insändare ändå vädja direkt till projektansvariga vid Gotlandshem, medan tid finns.

Sverige lider av bostadsbrist. Mest behövs billiga lägenheter för vanligt folk.

Ett exempel. Jag har flera bekanta, som har haft svårt att få lägenhet. Det trots att de har stått i bostadskö i flera år. Några av dem har barn i förskolan eller äldre släktingar som är beroende av familj som bor kvar i trakten. Rädslan för vad som ska ske vid bygge av dyra lägenheter är att de som har råd ska få förtur på bostadsmarknaden, enbart för att de råkar ha råd, och att de själva ska behöva fortsätta leta boende, eller i värsta fall flytta från den ort där de vuxit upp.

En rädsla som jag själv har, är något som blir ett direkt resultat av dyra hyror. Avfolkningen. Rika som hyr lägenheter enbart för att ha sommarboende. Snart står hälften av bostäderna tomma åtta månader, medan vi andra antingen måste flytta, eller kanske inte har någonstans att bo.

Jag hoppas att Gotlandshem inte försöker profitera på bostadslösheten genom höga hyror. Eller att det finns någon slags felriktad ”patos” att höja Slites anseende genom att locka hit en förmögen överklass, på bekostnad av dem som akut behöver bostad. Orsaken till att åtminstone jag stannat i Slite är för att det varit relativt orört av exploateringen. Det har funnits en lagom omsättning med turism, med camping och semesterby. Turismen har skapat en del omsättning av folk, och en hel del pengar. Men här finns också många entreprenörer och året-runt-firmor, som var och en bidragit till utvecklingen i Slite. Det är dessa vanliga människor jag pratar om.

Låt utvecklingen ske på rätt sätt. Tro mig, det finns alltid en baksida av exploateringen. Det som behövs är inte fler lyxlägenheter. Ska det byggas bostäder, bygg då fina ettor och tvåor, kanske treor, men med en hyra som är snäll mot plånboken. Bygg inte för pengarnas skull, bygg för samhällsnyttan.