Det händer att jag lyssnar på Lokalradion i mobilappen Sveriges Radio play när jag åker bussen. Var man än befinner sig i landet låter det likadant. Musik blandad med nyheter, trafik & serviceinformation och onödigt torftigt snack. Jag tar tillbaka det sista. Ofta blir jag förargad av dösnacket, ibland fly förbannad över vad P4 Gotland ägnar sig åt i sina lokala sändningstid på vardagar.

När Sveriges Lokalradio drog igång 1977 på 24 platser ute i landet talades det om en vitaliserad demokrati, om hur människor som aldrig kom till tals skulle få en röst i etern, om att debatten skulle stimuleras och det lokala kulturlivet få en given plats i programmen och att lyssnarna skulle bjudas på intressanta nyheter som Sveriges Radio aldrig fick syn på.

Dessa visionerna om Lokalradio som en gång fanns försvann någonstans på vägen. Men varför, frågar jag mig. Beror det på bristande resurser? På hårda besparingskrav? Eller är det helt enkelt så att bristen på ambition och idéer fått alla visioner att slockna av syrebrist? Oavsett vad folk tycker om P4 Gotland så anser jag att den har blivit trivial och utslätad trots höga lyssnarsiffror. Den skyr motsättningar och konflikter. Dag efter dag är man bussig och välmenande. Det är så sövande att det är trafikfarligt.

Men det är också djupt oroande på andra plan. Inte minst nu när dagstidningarna kämpar för sin överlevnad borde lokalradion kliva fram och bjuda på kvalificerad journalistik; debatter, egna nyheter, analyser, meningsfulla samtal, reportage och bevakning av musik, sport och kultur. Det var så tankarna gick inför starten av lokalradion 1977. Många minns fortfarande den entusiasmen och nybyggarandan som fanns då.

Enligt P4 Gotlands hemsida arbetar ett 40-tal personer, vikarier och frilansare som presenterar nyheter, aktualiteter, kultur och livsstilsfrågor tillsammans med bred radiounderhållning i form av både klassiker och nysatsningar. Visa mig att ni menar det. Jag själv som studerar just nu till Journalist på Tollare Folkhögskola i Stockholm, som har siktet inställt på att jobba på lokalradio när jag har gått färdigt utbildningen, vill hellre ägna mig åt göra angelägen och viktigt journalistik till medborgarna istället för att prata om Gotlands bästa tatuering eller vad jag åt till frukost i morgonprogrammet. Bjud mig på en överraskning med saftig skandalnyhet som drabbar Gotland och bryt den vardagliga grötlunken! Annars är risken stor att jag somnar på bussen och missar busshållplatsen.