Det är märkligt detta med kultur. Den har varit central för människan genom årtusenden. När vi fortfarande sprang omkring med stenyxor i Sverige fanns högtstående kulturer på många håll i världen – Kina, Irak (Mesopotamien), Egypten.

Grottmålningar för hundra tusen år sedan. Skriftspråk, bilder, musik. Urfolkens kultur – inka, indianer, samer. Kultur har varit människans följeslagare genom alla tider. En livlina genom epoker.

Så bryter den moderna tiden fram och ställer så mycket på ända. Pengar och rovdrift. Det materiella tar överhand. Jäkt och stress, pressad tillvaro och psykisk ohälsa. Oro i världen.

Välfärdssjukdomar – vilket märkligt ord! Att välfärd skulle skapa problem i livet. Men beror förstås på välfärdssamhällets innehåll – det goda med det onda.

Kultur är det som följt och engagerat människor genom alla tider.

Människan behöver kultur som andningshål, som glädjespridare, som inspiration, för att förstå och bygga upp. Inse att det finns så mycket inom oss att upptäcka. Valv på valv som öppnar sig, som Tomas Tranströmer skriver i en älskad dikt. En massa ”må-bra-rum” som kan fyllas med gott innehåll.

Det börjar med barnen.

Att upptäcka glädjen i läsandet och bilderna och musiken. Så fortsätter det uppåt i åldrarna, där skolan och biblioteken är betydelsefulla, liksom förskolepersonal och lärare.

I detta dras också föräldrar och äldre generationer med.

Jo, jag vet och inser att datorer och mobiler gör häftigt intrång numera och drar en massa uppmärksamhet plus, tyvärr, oro, trötthet och psykisk press.

En del av lösningen på ”välfärdsproblemen” kan vara ett brett och engagerande kulturutbud.

Det gäller att finna vägar för det, kreativa vägar. Inte så lätt, men vill man så kan man.

Alla har ett ansvar och de politiker vi valt behöver se samhället i stort, förstå problemen och tänja sig att finna lösningar.

Kulturen kan spela en viktig roll för hälsosam utveckling. Bortse från allt tjafs på de höga höjderna – Svenska Akademien.

Kul att se en ny engagerad kulturminister (Amanda Lind) dyka upp med kulturfrisyr som sticker ut.

Tidigare Alice Bah Kuhnke som stack ut med frejdig framtoning.

Miljöpartiet tar kulturledning när Socialdemokraterna släpper en av sina profilfrågor med folkbildning, Palme och Bengt Göransson.

Gläds samtidigt åt det breda kulturutbudet på hela Gotland, trots att ingen politiker diskuterar kultur.

Kulturen är väl stark i sig själv, men behöver stärkas.

Vi alla och samhället mår bra av en regelbunden dos kultur – en livlina.