Har militären frikort i klimatdebatten?

Krig2019-10-08 19:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens klimatdebatt lägger tonvikt på individens mat- och resvanor. Är det lättare att bedriva moralism än systemkritik? Förvånande att så många som deltar i klimatdebatten tycks blunda för att åtgärder vi måste sätta in för att ”rädda klimatet” blir totalt meningslösa om kärnvapenkrig bryter ut. Det militärindustriella komplexet, krigen och krigsindustrin en bransch som sluppit undan diskussionen!
Studier på Brown University visar att USA:s krigsmakt är världens största konsument av olja, deras CO2- utsläpp överträffar de flesta länder i världen.


Dess kriminella angreppet på Irak gav fruktansvärda miljökonsekvenser. Irakkrigets ekologiska fotavtryck, talar man tyst om. Enligt Steve Kretzmann, chef för Oil Change International, ledde Irakkriget 2003-2007 till ett utsläpp på 141 miljoner ton CO2. Detta mer än utsläppen från 60 procent av världens länder. Kretzmann visar att femton års krig och ockupation har gett utsläpp på 400 miljoner ton. Detta skriver Common Dreams News Center , USA-baserad nyhetswebbplats. Cementa släppte 2017 ut 1,6 miljoner ton!?


I jämförelse med det militära-industriella komplexets ekologiska fotavtryck är individens konsumtion bagateller. Krafterna bakom krig och krigsindustrin är bra på att leda debatten i en moralisk riktning än att fokusera på fakta.
Erica M James biträdande professor på Universitetet i Miami, direktör och på National Art Gallery i Bahamas skrev en gästkrönika i New York Times; "Vi Bahamasbor lyssnar på klimatförnekare i de rika länderna som är glömska eller likgiltiga för vilka som tvingas betala priset för deras underbara liv. Under tiden stiger vatten i våra trädgårdar eftersom grundvattennivån är så hög under högvatten, och växter som vi en gång var beroende av växer inte längre. Vi får för mycket regn eller för lite regn, och färskvattenförsörjningen förorenas alltmer av stigande havsnivåer.”
 

FN släppte en fördömande klimatrapport som förutsade att om inte omedelbara dramatiska förändringar äger rum i hela världen, kommer platser som Bahamas att vara de första som försvinner i havet.
Journalister borde uppmärksamma hur krig och krigsallianser förstör vår planet genom överfall på bl.a. fattiga länder. Krossar deras infrastruktur, slår sönder vatten och avloppsystem osv. Och att de gör det med motiveringen att länderna skall få det bättre. Det är ofattbart att militär och krig har fått gå under klimatdiskussionens radar så länge. Säg upp värdlandsavtalet med Nato! Avsluta Sveriges Afghanistan insats!