Privata utförare får högre betyg än offentlig

"I flera avseenden får de högre betyg av sina medarbetare än vad offentliga arbetsgivare får. Enligt jobbhälsoindex gäller det till exempel ledarskap, sjukfrånvaro och hur väl man hinner med sina arbetsuppgifter".

"I flera avseenden får de högre betyg av sina medarbetare än vad offentliga arbetsgivare får. Enligt jobbhälsoindex gäller det till exempel ledarskap, sjukfrånvaro och hur väl man hinner med sina arbetsuppgifter".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kollektivavtal2019-11-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren av Angelica Dunstrand.

Undersköterskan Angelica Dunstrand oroas över villkoren för medarbetare i privat driven omsorg. Den oron bedömer vi som obefogad. 

20 procent av de äldre har i dag privat driven äldreomsorg. Omsorgen utförs på uppdrag av kommuner och den håller god kvalitet. Det är också kommunen som formulerar kraven på hur omsorgen utformas. 

Det finns inga stora skillnader i hur nöjda äldre är med personalens omhändertagande mellan privat och offentlig omsorg. Och betyget är gott. 8 av 10 är nöjda med sitt äldreboende. 

I Socialstyrelsens enhetsundersökning kommer privata äldreboenden bättre ut på 22 av 29 kvalitetsparametrar. Ett av svensk äldreomsorgs största utmaningar är att komma tillrätta med bristen på äldreboenden och här kan privata omsorgsgivare vara med och bidra för att bygga bort bristen. 

Även om många vill bo kvar hemma så länge det är möjligt måste det finnas en plats på äldreboendet när den tiden kommer.

Det saknas inte utmaningar kring arbetsmiljön inom vård och omsorg. Men det finns inga belägg för att det skulle vara sämre hos privata arbetsgivare. 

I flera avseenden får de högre betyg av sina medarbetare än vad offentliga arbetsgivare får. Enligt jobbhälsoindex gäller det till exempel ledarskap, sjukfrånvaro och hur väl man hinner med sina arbetsuppgifter. 

Vårdföretagarnas medlemsföretag har alla kollektivavtal till sina drygt 100 000 medarbetare. En viktig komponent för att kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser. 

Facket Kommunals avtalssekreterare har i tidningen Kommunalarbetaren förtydligat att det inte är särskilt stora skillnader mellan det privata avtalet och avtalet för kommunerna. Men med Vårdföretagarnas kollektivavtal arbetar en undersköterska 1,25 timmar mindre per vecka jämfört med det kommunala avtalet och lönen är lika. 

För personalen är omsorgens viktigaste resurs och privat driven omsorg är en naturlig del av välfärdens vardag.