Bättre integration och mot utanförskap

Integrationspolitik2019-09-23 13:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utanförskap på grund av bristande integration är inte bara ett storstadsproblem utan precis lika viktigt att motarbeta i en landsbygdsregion som Gotland. Alla förlorar på att grupper av människor hamnar utanför samhället. Därför tycker jag det är glädjande att vi i Centerpartiet lyckats driva igenom praktisk politik på riksnivå som kommer få stor betydelse för en bättre integrationspolitik framåt.

För att nämna några exempel ska Arbetsförmedlingen effektiviseras för att enklare kunna hjälpa nya svenskar med att komma in på arbetsmarknaden. Nyanlända kommer därtill att erbjudas ett intensivår med tydligt yrkesfokus för att snabbare få jobb. Intensivåret presenterade Centerpartiet under Almedalen 2018 och det är riktigt roligt att se bra idéer bli verklighet. Att vi är ett parti som gör skillnad.  

Centerpartiet har även drivit på för att asylsökande ska lära sig svenska språket och om hur det svenska samhället funkar redan från första dagen i Sverige. Ovanpå detta kommer vi tillföra mer ekonomiska medel för att fler nyanlända kvinnor ska få lära sig svenska språket under sin föräldraledighet. Allt detta påbörjas redan i kommande budget.

Om Gotland ska växa och utvecklas i positiv riktning behöver vi en fungerande integration. Med snabba åtgärder som även håller på lång sikt, kan vi motverka växande utanförskap bland nya gotlänningar. Det tycker jag är en hållbar politik som gynnar hela Gotland framåt.