Äntligen en lättakut på Hemse

Hemse vårdcentral får visa vägen.

Hemse vårdcentral får visa vägen.

Foto: Dennis Pettersson

Hemse2019-10-15 19:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är glad för att Hemse vårdcentral snart kan bli en lättakut. Regionfullmäktiges kommande beslut att agera i enlighet med Liberalernas motion blir ett välkommet lyft för primärvården på Gotland. Detta blir möjligt genom allianssamarbetet.
Kärt barn har många namn: primärvård, husläkare, vårdcentral, lättakut. För oss Liberaler är det inte bara en lek med ord. Att satsa på primärvården är helt nödvändigt om vi ska ha resurser för att ligga på topp med sjukvården. Att satsa på vårdcentralerna sänker de totala kostnaderna!


Expertgranskningen 2018 av den gotländska primärvården visade 'att det fortfarande finns betydande utvecklingspotential avseende till exempel undvikbar slutenvård och antalet återinläggningar'. Man konstaterade att 'hälso- och sjukvårdsnämnden i begränsad utsträckning säkerställt att primärvårdens uppdrag är tydligt definierat'.
Granskningsrapporten var ett stöd för att det behövs ett nytänk i ledningen.
Hemse vårdcentral är på god väg att bli Gotlands största, och de har en ledning som på många sätt gör att vårdcentralen ligger i framkant. Ett internationellt uppmärksammat forskningsprojekt kring digitalisering av egenvård är bara ett exempel. Från Liberalerna vill vi därför göra det möjligt för Hemse att ha en vårdcentral som kan tjäna som förebild för andra, inte bara på Gotland.


Genom att placera röntgenutrustning i Hemse kan vårdcentralen bli en riktig lättakut. Det är bra, inte minst för äldre som idag bara har lasarettet att tillgå för fastställande av vissa diagnoser. Det kostar och kostar på att resa omkring. Mycket av det arbetet kan framöver lösas och behandlas i Hemse. Patienten kan vara i Hemse samtidigt som röntgenexperten genom modern teknik kan sitta någon annanstans. 
En åldrande befolkning behöver speciella insatser. På Hemse VC har man löst detta genom att skapa ett mobilt äldrevårdsteam som följer sina patienter på såväl mottagning som i hemmet. Detta för att möta den demografiska utmaningen med fler multisjuka. Att bygga ut primärvården genom att öka kompetensen är förnuftigt både ur ekonomisk och humanitär synvinkel.


Genom att ha en kvalificerad, nära och tillgänglig vård får vi alla chansen till ett friskare liv. Därför är jag glad för att det nu äntligen blir en riktig satsning på primärvården, och där Hemse får vara först ut.