Tidigare har alla prenumeranter haft möjligheten att kommentera de artiklar och ledare som finns publicerade på hela Gotland.Man har kunnat göra det genom att skapa ett konto. Man har inte behövt framträda med sitt riktiga namn.

Nu några månader innan valet så väljer redaktionen på Helagotland att stänga denna funktion. I tidningen finns det numer bara plats för ”proffstyckare”.

Innan debatten stängdes var det bland annat en pågående debatt med över 30 personer som varit inne och skrivit inte mindre än 192 inlägg. Argument som att det bara var ”tjafs” och ”personangrepp” känns ganska märklig när man jämför med en vanlig partiledardebatt. Likaså att det skulle vara tidskrävande att ta bort olämpliga inlägg. Det är väl ganska enkelt att blockera den användare som inte höll sig till reglerna? Debattsidan var ett forum där även två av tre ledarskribenter ofta var inne och svarade på – och utvecklade sina resonemang från ledaren. När detta nu tagits bort har innehållet också blivit så mycket mindre intressant.

Helagotland är beroende av ”klick” för att sälja annonser. Att stänga debatten för sina användare och prenumeranter är nog inte det smartaste sättet att få fler läsare...