Istället för Halloween

Halloween2019-10-21 11:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är gammal nog att inte förstå innebörden av Halloween, men ung nog att förstå att det handlar om att handeln tjänar stora pengar på att sälja till i första hand barnfamiljer, samt att det inte gynnar vårt klimat.
När jag själv och sen mina egna barn växte upp hette det Alla helgons helg, dagar man stillsamt och vördnadsfullt mindes de människor som levt, vi tände ljus och kanske mindes de fina stunderna lite extra, vi bakade något och hade trevligt tillsammans i all enkelhet. Det var en fin högtid. 
Numera ringer det på dörren och där står små spöken och annat läskigt och skriker bus eller godis. Jag vet inte varför de inte äter godiset de får hemma.
Idag pratar vi mycket om klimatet, att återbruka istället för att förbruka. Det är härligt att de unga verkar så engagerade, därför förvånar det mig att de yngre samtidigt går på detta jippo med så hög del förbrukning.
Mitt förslag är att man istället tillsammans med sina barn och ungdomar, går ut i naturen, ser vad man hittar, kanske svamp, nypon, äpplen, päron, nötter och slånbär, gör det till ett äventyr, lär känna vår natur och förstå den.
Tillsammans skapar en skördefest hemma och kanske till och med bjuder in sina vänner, eller rent utav ett knytkalas. Samtidigt kan man ha en påse med sig ute i naturen och plocka lite skräp. 
På så vis hjälper vi naturen att producera nytt, växa och att återfå sin balans. Vi slipper förbruka och importera.
Kanske det skulle kunna heta just skördefest-helg istället för det amerikanska halloween.

Läs mer om