De tre interna kritikerna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt lämnade Miljöpartiet och lanserade i går ”Partiet vändpunkt”. Ambitionen är att partiet ska gå att rösta på redan i valet till Europaparlamentet 26 maj.
Kanske kan Partiet vändpunkt göra som Junilistan 2004, som också bildades strax innan EU-valet, och ta ett eller flera mandat direkt.
I en debattartikel i DN (14/2) stakas Partiet vändpunkts sakpolitiska ramverk ut. Vissa förslag är en rimligare variant på Miljöpartiets i många fall bidragsbaserade och landsbygdsfientliga politik. Partiet vändpunkt vill bland annat införa miljömålsavdrag på skatten i stället för bidrag för att göra klimatinvesteringar i verksamheter, samt att beskattning ska baseras på faktisk miljöpåverkan för exempelvis en fastighet och inte nödvändigtvis på värdet.
De oroande momenten i Partiet vändpunkts politik dominerar dock. I en intervju med DN (13/2) uttrycker Valter Mutt en skepticism mot tillväxt, trots att det är just det som driver utvecklingen mot mer miljövänliga lösningar framåt.
Det kanske mest intressanta med Partiet vändpunkt är just hur det påverkar Miljöpartiet. Partiet kan bli en bidragande orsak till att Miljöpartiet landar under riksdagsspärren 2022. Det krävs inte så många tappade väljare för att det ska få den utslagseffekten.
Om så sker har Miljöpartiet inget annat än sig självt att skylla. Beslutet att lämna den förhandlingsvänliga mittenpositionen i riksdagen och sitta i regering med Socialdemokraterna har visat sig förödande för väljarstödet.