Vindkraften sänker elkundens kostnader

Gotland2012-08-20 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Richard Bernström ifrågasätter i Gotlands Tidningar 16 augusti att en ökad ambitionsnivå för förnybar elproduktion ger en lägre genomsnittskostnad för elkunden.

Energimyndigheten har nyligen utrett de ekonomiska konsekvenserna av en ökad ambitionsnivå för förnybar elproduktion inom ramen för elcertifikatsystemet (Energimyndigheten, Samarbetsmekanismer enligt förnybartdirektivet - En fördjupad analys, ER 2011:16). Myndigheten konstaterar att de totala kostnaderna för elkunderna skulle bli lägre om den förnybara elproduktionen ökar. När det kommer in mer el i systemet pressas elpriserna. Det är därför vindkraften inte bara ökar försörjningstryggheten och minskar vår klimatpåverkan, utan också är ekonomiskt fördelaktig för elkonsumenterna.

Om Sverige ensidigt ökar ambitionsnivån för förnybar elproduktion i elcertifikatsystemet fram till 2020 stiger visserligen de svenska elkonsumenternas kostnader för elcertifikaten, men som Energimyndigheten konstaterar: "... den ökade elproduktionen kommer dock att pressa ner priserna på el och totalt sett kommer genomsnittskostnaden för elkunden att vara lägre".

Bernström ifrågasätter logiken i detta, men sanningen är att kostnaderna ökar något på kort sikt, därefter minskar dessa och över hela perioden (2012-2035) blir de samlade elkostnaderna lägre för elkonsumenten.

Bernström undrar också hur det är med vindkraftens lönsamhet. Trots ett osäkert ekonomiskt världsläge menar det internationella energiorganet IEA i en ny rapport (Medium-Term Renewable Energy Market Report 2012) att den globala elproduktionen från vindkraft kommer att öka med 139 procent mellan år 2011 och 2017. Den snabba utvecklingen beror på att de förnybara teknikerna blivit mognare. Kina beräknas ensamt stå för 40 procent av den kommande vindkraftutbyggnaden. Andra stora utbyggnadsländer är USA, Indien, Tyskland och Brasilien.

IEA understryker att förnybart utgör en viktig del i det globala energisystemet och att det är viktigt att stimulera den fortsatta utbyggnaden och ta bort hinder som bromsar utbyggnaden.

Regeringen bör lyssna på IEA och den har nu en gyllene möjlighet att tidigarelägga utbyggnaden av förnybar el i Sverige, och höja ambitionsnivån fram till 2020.

Läs mer om