Våra start och sluttider för skoldagen styrs av skolskjutsar. Vi har under många år bett att få förlängda skoldagar för de äldre barnen, framför allt gäller det åk 5 och 6. Men varje gång vi påtalat detta har vi fått svaret att på grund av samordning mellan skolskjutsarna är det en omöjlighet.
Frågan aktualiserades när vi hösten 2017 blev evakuerade till Polhemsskolan. Vi blev av med cirka 100 undervisningsminuter i veckan på ett redan trångt schema. Vi påtalade problemet men fick samma svar som tidigare, omöjligt. Vi löste det efter bästa förmåga med kortare raster och något kortare idrottslektioner. Vi värnade om kärnämnena och där fick eleverna sin garanterade undervisningstid. Vi kunde involvera ämnen i varandra. Det här slet hårt på oss men det gick.
Vid frågan till grundskolechefen om hur våra elever skulle få igen sin förlorade tid fick vi svaret att den garanterade undervisningstiden räknas under hela deras skoltid från åk 1 till åk 9. Efter påsklovet, våren 2018, var vi tillbaka i Västerhejde och kunde ge våra elever det de hade rätt till. Läsåret 2018/2019 utökades timplanen men inte skoldagen. Ännu mer undervisningstid skulle in på samma tid, dessutom infördes främmande språk i åk 6. Denna språkundervisning är förlagd till Södervärnskolan vilket i sin tur medför att bussresor till och från språkundervisningen sker på dyrbar undervisningstid.
Återigen påtalar vi problemet, utan framgång. Vi visar på vilken tid åk 6 förlorar genom att ge grundskolechefen en uträkning av detta. Utan resultat.
I december kom det till vår kännedom att Skolinspektionen har anmärkt på vår undervisningstid. Vi får i uppdrag av förvaltningen att räkna ut hur mycket utökad tid vi behöver för att säkerställa undervisningstiden för åk 5 och 6. Åk 5 har sin tid schemalagd i alla ämnen utom elevens val. För åk 6 saknas det cirka 100 minuter och då är inte elevens val inräknat. Vi har bett om dispens för det ämnet och kontentan är att vi blivit beviljade två senarelagda bussar i veckan för åk 6.
Bristen i kommunikation består i att ”våra” föräldrar får informationen om den utökade skoltiden genom tidningen och det är dessutom felaktig information. Detta skapar naturligtvis oro och ilska. Så pass att föräldrar ondgör sig över Västerhejde skola, eftersom ingen information från skolan har nått dem.
Fullt förståeligt, men vem bär egentligen huvudansvaret för att föräldrar ska informeras?
Vi vill inte bära hundhuvudet på grund av att förvaltningen inte tar sitt ansvar.
Vi anser att det är grundskolechefen tillsammans med skolskjutssamordnarens ansvar och skyldighet att informera föräldrarna när det gäller så pass viktiga saker. Redan när Skolverkets anmärkning kom till förvaltningen borde föräldrarna ha informerats.
Önskemålet om utökad skoldag för åk 6 är vårt men inte beslutet. Fattar man ett beslut så har man skyldighet att verkställa och informera alla inblandade direkt.