Vilket Gotland vill du ha?

Gotland2018-08-06 16:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste bestämma oss om vilket samhälle vi vill ha och du behövs! Ju fler vi blir, desto större mångfald av röster får vi och i förlängningen ett rättvisare samhälle.

Extra välkommen är du som är ung, gammal, du med en knaper ekonomi, du med synliga och/eller osynliga funktionsvariationer, du som är HBTQ-person och du med annan etnisk bakgrund.

För som det ser ut idag är en överväldigande majoritet av de med makt, politiker, tjänstemän och chefer vita medelålders män med akademisk utbildning.

Det är så illa att det finns fler som heter Johan än det finns kvinnor i svenska börsbolag!

När det bara är en grupp som får bestämma, så fattas beslut som gynnar den gruppen mest, inte av elakhet utan på grund av bristande kunskap kring andra gruppers behov.

Om vi ska få ett funktionellt och rättvist samhälle för alla måste den dominerande gruppen lämna plats för andra grupper.

Kvinnorörelsen har länge drivit frågan om jämställd representation, det vill säga att kvinnor och män ska dela lika på makten och resurserna.

Det finns mycket forskning som visar att jämställdhet är lönsamt för företagen och att en annan politik bedrivs när kvinnor får vara med och bestämma.

Det här rättvisetänket och kunskapen om att vi har olika behov måste genomsyra allt; vilka idrottsanläggningar vi ska ha, hur bostäder ska utformas till jämställd snöröjning! Nu är det 2018 och ingen kan längre skylla på att man inte visste bättre.

Vi behöver göra verklighet av kunskapen; att tillsammans blir vi starkare och bättre.

Det är dags att kräva att många grupper blir representerade och hörda när viktiga samhällsfrågor ska avgöras, unga, gamla, utlandsfödda, HBTQ-personer, personer med funktionsvariation. Men hur ska det gå till i praktiken?

Jo, genom att våga tänka utan för boxen och bjuda in fler, i vissa fall trots att de inte har förväntad kompetens. Men också genom att fortbilda tjänstemän, chefer och rättsväsende i normkritik, för att skapa förståelse för andras behov.

Normkritik och genusperspektiv behöver genomsyra skolan så att våra barn och unga på Gotland kan vara trygga och lägga sin energi på att utvecklas och att lära sig snarare än att försöka passa in.

Känner du som oss, att det är hög tid att vi att vi vågar möta och släppa in även människor som inte liknar oss på ytan i hudfärg, i ålder, i funktionalitet och att vi förstår att det berikar våra liv och vårt samhälle, då är du välkommen till Vänsterpartiet Gotland!

Läs mer om