I dag offentliggörs vad de 100 miljoner som regeringen avsatt för åtgärder att stärka Gotlands industri och näringsliv kommer att gå till. Rapporten som presenteras i dag innehåller åtgärder som är väl förankrade och har tagits fram i bred dialog med aktörer på Gotland.
Åtgärderna utgår ifrån de tillgångar som finns regionalt och kommer att bidra till en hållbar och gynnsam utveckling för Gotlands industri och näringsliv. Fyra utvecklingsorienterade arenor bildas för att fånga upp de styrkor som finns och koppla ihop olika aktörer som stärker varandra. På så sätt kan regeringens satsningar växlas upp.
Den första arenan handlar om en ny industriell utveckling. Gotland har många livskraftiga små tillverkningsföretag som står inför samma utmaningar som små företag i övriga Sverige. Ett centrum för ny industriell utveckling bildas för att göra det möjligt att stödja mindre företags behov av investeringar och affärsutveckling samt för att tillföra företagen spetskompetens. Almi, som erbjuder företagsrådgivning och riskkapital får en ledande roll i samarbete med industriforskningsinstitutet Rise som etablerar sig på Gotland.
Jordbruks- och livsmedelssektorn är utsatt för hård internationell konkurrens. Genom att skapa ett centrum för utveckling av framtidens hållbara livsmedel och havets näringar på Gotland kan hela sektorn lyftas högre upp i värdekedjan. Här ska långsiktigt motiverad och internationellt relevant forskning samsas med mer kortsiktiga insatser som stärker lönsamhet och konkurrenskraft i näringen. Sveriges Lantbruksuniversitet etablerar sig på ön. Ett blått centrum ökar möjligheterna att använda maritima näringar.
En hållbar besöksnäring behöver utvecklas vidare i Sverige. Besök och turism är den globalt snabbast växande näringen. Gotland kan bli ledande i utvecklingen av en hållbar besöksnäring. Fotavtrycken måste minskas och växtkraften tas tillvara av lokala aktörer. För att stimulera och stötta små och stora aktörer inom besöksnäringen skapas en arena med Gotlands starka möjligheter till kultur- och naturmiljöupplevelser i centrum. En kulturarvsinkubator bildas.
Gotland kan bli en intressant plats för utveckling av digitala tjänster. Den heltäckande utbyggnaden av bredband på ön är ett flaggskepp. Genom att bilda en arena för digital utveckling kan befintliga företag och myndigheter samverka med nya innovativa aktörer. Tillsammans med Campus Gotland kan en utvecklingsmiljö byggas för test av nya företagsidéer och tjänster, något som kan locka både företag och investeringar till ön.
Med de åtgärder som föreslås skapas goda förutsättningar för att Gotland ska bli ett intressant utvecklingsområde för flera branscher och att inflyttningen kan öka. Satsningarna kommer att pågå fram till och med 2019 och arbetet kommer följas upp löpande.
Den kraftsamling som vi nu gör bygger på regionens styrkor och är utarbetad tillsammans med regionen – vilket ger de bästa förutsättningar för framgång och många nya arbetstillfällen.