Vi är beroende av fungerande elförsörjning

"På andra områden i Sverige har man både lägre nätavgifter och färre avbrott trots stora problem med den stormfällda skog som fallit de senaste åren."

"På andra områden i Sverige har man både lägre nätavgifter och färre avbrott trots stora problem med den stormfällda skog som fallit de senaste åren."

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gotland2019-11-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett tag sedan blev vi för fjärde gången på en vecka av med strömmen. Den här gången drabbades hela Gotland, de tre innan bara Fårö. 

Enligt Geab var det något fel med överföringen via elkabeln från fastlandet. Vi minns alla förra sommarens ständiga elavbrott, jag tror det var runt 20 stycken.

Detta ger en del frågetecken. Är det inte dags för den tredje elkabeln? Och att se över hur man överför elen till Gotland? Det kanske behövs en extra anslutning till Gotland för att säkra elen. 

Dessutom kan man fundera över varför vi betalar en av landets högsta nätavgifter när elen fallerar gång på gång. På andra områden i Sverige har man både lägre nätavgifter och färre avbrott trots stora problem med den stormfällda skog som fallit de senaste åren.

I dag är vi oerhört beroende av elen. Industrier, affärer, kontor och andra fungerar inte utan el. Telias gamla telefonnät monteras efter hand ner, ersättningen internettelefon faller med strömmen och mobiler fungerar bara i någon timme efter ett avbrott. Nu ska man se över batterikapaciteten vid mobilmasterna och det är hög tid för det. 

Det känns också helt rätt att regeringen tvingar Geab och andra att sänka nätavgiften, för delar av den tycks ha gått till annat än att förstärka elnätet.

Vårt stora beroende av elen ger också andra tankar. I dag satsar man åtskilliga miljarder på att förstärka försvaret mot en tänkt fiende österut och det ska bli ännu fler miljarder. 

I vågskålen får man då lägga att annat får stå undan som hellre hade behövt de pengarna. Skolan, polisen, sjukvården, bättre tandvårdsförsäkring med mera. 

Om man nu tror på krigshandlingar från främmande makt, och det gör man ju kan man se på den enorma försvarsbudgeten, så borde man också se över det bräckliga elnätet. Med en liten bomb kan man lamslå hela Gotland. Det är inte acceptabelt. 

När det långvariga strömavbrottet på Fårö pågick även sent under kvällen, var en Geab-bil på väg till Fårö. 

Enligt uppgift vägrade Fåröfärjan att köra en extratur med dem så de fick vänta närmare en timme innan de kunde ge de sista strömmen åter, efter över tolv timmars strömlöshet. 

Stämmer det är det ännu en brist som måste åtgärdas. Trafikverket får gärna kommentera detta. Det ger också nytt bränsle till bro eller färja över Fårösund. 

Att statliga Trafikverket dessutom smiter från sitt ansvar och vältrar över delar av en brokostnad på regionen är bara fulspel från deras sida.