Vart tog kommunens nytänkande vägen?

Gotland2010-04-13 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När det börjar gnissla i kommunens 4 miljarders budget brukar man kalla på en "konsult". Om ingen "konsult" finns att tillgå återstår endast de som håller i taktpinnen, alltså beslutsfattarna. Då inträffar det intressanta att det i första hand blir medarbetare i den yttre ringen som servar allmänheten som drabbas. Reellt handlar det om varsel och uppsägningar. Något märkligt är det eftersom man i nästa andetag säger att personalen är den bästa resurs kommunen har.

Varför inte börja i den andra ändan? Det blir naturligtvis besvärligare, för vem vill hålla i yxan när det gäller kommunledning och de förtroendevalda. Här finns stora resurser som bör synas med förtur. En gammal myt säger att demokrati får kosta. Det är väl en sanning med modifikation.
I själva verket är det så att det är inte mängden förtroendevalda som skapar demokratin utan kvaliteten på politikerna.

Ett intressant exempel är kommunrevisionen som inför den nuvarande valperioden beslutade att ta bort alla ersättare och i stället begränsa sig till ordinarie ledamöter från de etablerade partierna. En rejäl besparing blev det.
Låt oss undersöka behovet av ordinarie ledamöter och tillhörande ersättare i kommunfullmäktige.
Utan att våldföra sig på lagstiftningen skulle man kanske till exempel kunna ta bort tio ledamöter och alla ersättare utan att det påverkar demokratin

När kommunen bildades 1971 bestod ledningen av ett kommunalråd, tillika kommunstyrelsens ordförande, från Folkpartiet. Invånarantalet och verksamheten har inte ökat i någon större omfattning. I dag har vi sex kommunalråd. Är det verkligen nödvändigt när vi har en ordförande i varje nämnd och styrelse? En kommunalrådspost har oförklarligt tilldelats oppositionen och tillfaller det största partiet som förlorar valet. Det blir bara ett sätt att byta stolar. Vinner man valet blir man kommunalråd, förlorar man valet blir man oppositionsråd. Det har inget med demokrati att göra.

Nämnder och styrelser är ett annat intressant område. Här finns mycket att undersöka. Det kan gälla neddragningar eller sammanslagningar. Även mängden av ordinarie ledamöter kan ifrågasättas.
En indragning av ersättare känns mycket aktuellt.
Allt som ovan nämnts handlar tillsammans om arvoden i miljonklassen.
Avslutningsvis: Gotlands kommun blir egen region på gott och ont. Kommunalråden blir regionråd och det blir säkert inte billigare.
I den politiska debatten talar man mycket om en ny och öppnare ledarstil men vart tog den idén vägen? Jag tycker att det fortfarande är den gamla auktoritära stilen som gäller.
När dimmorna lagt sig efter valet blir allt som vanligt.
De som håller i taktpinnen kommer traditionsenligt att anpassa sig till respektive förvaltningsledning. I den miljön är klimatet lite behagligare.

Läs mer om