Vart tar allt gotländskt kött vägen?

Gotland2010-04-12 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Var det bättre förr? Jaa! Delvis. På 50-talet i förra seklet drev GAF (Gotlands Andelsslakteri Förening) charkuteributiker runt om på ön. På bondvischan turnerade en buss med charkvaror efter turlista. På Hemse härskade styckmästare Erik Johannesson i en traditionell butik. Vatten rann nedför skyltfönstret. Där lockade kött, korv, pastejer och läckerheten såsom à la daube på grisknorrar, på begäran 2 hg nymald köttfärs. Med yxa, såg och kniv styckade de vitklädda fram det du ville ha.
Nu är allt förpackat i plastfolietäckta och gasade plasttråg. Jättepack det billigaste. Två kg köttfärs Dagens klipp.
Vår nya landshövding har efterlyst en mysig liten köttbutik. Hon är inte ensam och hon kan påverka näringslivet. Vi småttingar kan inte det.
Vart tog den lilla loppan vägen? Så sjöng Ove. Vi är många som undrar, vart tar allt gotländskt kött vägen? Nu allt från Danmark, Irland, Uruguay, Nya Zeeland.
Läs mer om