Vart har oppositionen på Gotland tagit vägen?

Gotland2012-06-13 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndag den 18 juni drar det ihop sig till regionfullmäktige på Gotland. Huvudfrågan är strategisk plan och budget för 2013-2015. Vid förra årets regionfullmäktige i juni kunde vi, som var där och lyssnade, bevittna Åke Svenssons piruett i parkeringsavgiftscirkusen. Vi får hoppas att det blir bättre ordning på regionfullmäktige i år!

Men vart har oppositionen tagit vägen? Finns samarbetet Allians för Gotland kvar? Man hörde Mats-Ola Rödén yttra sig i parkeringsavgiftsfrågan, den nye ordföranden för Moderaterna har haft några insändare om snäcktomten. Förra året hade man inget att komma med i debatten om strategisk plan och budget. Fyra yrkanden, det var allt. Något eget gemensamt förslag till strategisk plan och budget har inte oppositionen i år heller, bortsett från några yrkanden om mer pengar till enskilda vägar, kollektivtrafiken, fritidsnämnden, landsbygdsskolorna samt besparingar på några miljoner. Oppositionen yrkade dessutom att majoritetens besparingsförslag inte fick drabba barn och gamla.

Det har aldrig någonsin funnits så mycket pengar i regionen som inför budget 2013 ändå räcker inte pengarna. Varför? Trots att man kan utläsa att utgifterna överstigit inkomsterna de senast fem åren har man inte tagit i med krafttag för att åtgärda detta. Vad kommer man med för försök till åtgärder? När underskottet i tekniska nämnden pekar mot 11 miljoner, vad vill ordförande Tommy Gardell göra? Jo, höja taxan för färdtjänsten och dra in några bussturer. Andra nämndordförande skyller på den moderatstyrda regeringen eller vill lägga ner några fritidsgårdar, dra in på räddningstjänsten, skolskjutsar med mera. När det i verkligheten handlar om att minska utgifterna med 120 miljoner under de kommande tre åren. I den så kallade strategiska planen finns varken någon strategi eller någon plan för hur man ska komma till rätta med huvudproblemet: Man använder för mycket folk med för låg kompetens för att administrera verksamheterna. (låg kompetens = höga konsultkostnader) Man gör saker som inte behövs. Det är bra att ledningskontoret äntligen kommit på detta och föreslår under punkt 3 i sitt åtgärdsprogram: "Effektivisera processer och förändra befintliga arbetssätt för att på så sätt minska antalet medarbetare." Frågan är hur det ska gå till. Vilken förvaltningschef vill sparka sina fikarkompisar? Den strategiska plan och budget som presenteras på måndag är en ren tjänstemannaprodukt.

Det är knappt två år kvar tills det ska anmälas vilka som ska kandidera till platserna i regionfullmäktige. Det krävs att man på Gotland tar fram en person som kan peka med hela handen och tala om hur det ska vara. En person som kan leda en grupp som tar fram en strategisk plan som utgår från vad som är bäst för Gotland och dess invånare. Om Allians för Gotland ska återta makten 2014 krävs att man talar om vad man vill. Det krävs en sammanhållning inom guppen och att man kommer med en tydlig strategisk plan och budget för 2014-2016 som motförslag nästa år.

Vart tog Kristdemokraterna vägen när de ramlade ur regionfullmäktige? Försvann de från ön allihop?

Läs mer om