Målarettan har i media på Gotland blivit uthängd som en organisation för busar. Svenskt Näringsliv och Målarmästarnas Riksförening har, utan att höra vår åsikt, framställt våra åtgärder mot Colorelit Måleri AB som väldigt hårda.
Vi har samtalat med Colorelit sedan i slutet av juni 2010. I dessa inledande samtal föreslog vi bolaget att söka medlemskap i någon av arbetsgivarorganisationerna. Det hände inte och i september kallade vi till förhandlingar om ett kollektivavtal för Måleribranschen. Företagets svar: Man hade inte tid att förhandla med oss då. Vi kallade därför åter till förhandlingar i november.
Företaget hörde därpå av sig per telefon och framkastade olika anklagelser mot den företrädare som haft samtalen i juni. Samtidigt hävdade företaget att man tillsammans med vår företrädare ingått en överenskommelse om att företaget inte skulle behöva teckna avtal. Företrädarna för bolaget infann sig inte heller till de förhandlingar som vi kallat till den 8 november. Vi varslade då om blockad och blev kontaktade av Medlingsinstitutet som ville veta om vi var intresserade av medling, vilket vi naturligtvis inte var emot.
Det inte ovanligt att ledande företrädare inom Målaremästarnas Riksförening tar kontakt med Målareförbundets lokalavdelningar för att påtala att vi bör kräva kollektivavtal när arbetsgivare påträffas som saknar avtal. Arbetsgivarorganisationerna och arbetstagarorganisationerna har också varit överens om att den svenska modellen med kollektivavtal bättre motsvarar arbetsmarknadens behov än lagstiftning om reglering av löner och anställningsvillkor. Detta är synnerligen viktigt i vår bransch där kollektivavtalet är garant för konkurrensneutralitet mellan företag. Det är svårt för det seriösa företaget att konkurrera med ett företag som kan minska sina kostnader genom att stå utanför avtalet.
Målareförbundet tecknar hundratals avtal årligen utan stridsåtgärder. Vi verkar i en bransch där en majoritet av företagen har högst fem anställda. Ett kollektivavtal är en viktig markör som visar om företagaren är seriös och följer de regler som gäller på arbetsmarknaden. Frivillighet i den mening som Svenskt Näringslivs representant beskriver skulle försvaga avtalens ställning på arbetsmarknaden och framtvinga lagstiftning. Och hur skulle det gynna anställda och företagare, framför allt i vår bransch?
Colorelit Måleris påståenden på Facebook är grundlösa. Det inser alla som har haft kontakt med en facklig organisation. Tydligen kan vad som helst framkastas om man är fackföreningsfientlig.
Trots allt: Målarettan har endast begärt att företaget skall teckna samma kollektivavtal som alla andra avtalsbundna måleriföretag har. Företaget säger på Facebook att det är en tvist om pengar och politik och inte om trygghet för de anställda. Den tryggheten upphör den dag då företaget kommer på obestånd och inte kan betala sina försäkringar till FORA.