Vallöften eller valfläsk i valets spår
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Löften till pensionärer om en likabehandling för beskattning. Flirten med landsbygdens väljare när det gäller landsbygdsutveckling.
Före valet talades det exempelvis om utveckling av Fårösund , Slite och Kappelshamn på norra Gotland. På ledarplats i GT skrevs det om vikten av att satsa på hela Gotland och exempelvis "triangeln" på norr. Det ska bli intressant att följa vilka konkreta åtgärder som den nya kommunledningen vidtar.
Blir det en upprustning av hamnen i Kappelshamn? Kommer Slite att få erforderligt stöd för sina utvecklingsplaner? Blir Bungenäs äntligen bebyggt och utvecklat?
Entreprenörer finns med bra idéer. Frågan är om det går att hitta finansiering till projekten och om alla tillstånd som krävs kommer att beviljas. Om det kommer överklaganden som sätter stopp för utvecklingen. Vi har i färskt minne hur det gick med Björn Ulvaeus planer på Furilden. Vi följer med spänning hur det går med Nordkalks planer i Bunge och Pigges planer i Slite.
Trots att utvecklingen på Furilden hade stöd från politikerna lokalt och av näringsministern så stoppades projektet av Naturvårdsverket. Däremot kunde de inte stoppa Nordkalk. Nu går ärendet vidare till EU.
Ovanstående visar att politikerna var maktlösa mot tjänstemännen och byråkraterna i Naturvårdsverket som kunde hänvisa till sina regelverk.
Är det inte på tiden att spelregler och lagar ändras så att det är demokratiska beslut som avgör om olika projekt ska förverkligas och inte byråkrater och subjektiva tjänstemän med för stor makt?
Det är oroande med den utveckling som sker nu där allt fler beslut tas av EU och centrala myndigheter som anser sig veta vad som är bäst för Gotland. Politikerna borde ägna sin kraft till att stärka den lokala demokratin genom att ändra lagar och spelregler så att nitiska tjänstemän på statliga verk och i EU får mindre möjligheter att sätta käppar i hjulet för en utveckling som har förankring lokalt och är demokratiskt beslutad.
Det hade medfört att Ulvaeus hade fått bygga sin musikstudio på Furilden, något som varit bra för norra Gotland och därmed landsbygden och hela Gotland.
Gotlands utveckling måste byggas på våra komparativa fördelar, våra starka sidor och våra möjligheter. Över hela världen,i Sverige och på Gotland flyttar folk från landsbygden till städerna. En utveckling som pågått länge och som inte går att stoppa?
Gotland har trots allt fortfarande halva befolkningen på landsbygden. Det är en möjlighet, en styrka och en komparativ fördel. Något som går att bygga en utveckling på om vi satsar på Slite, Fårösund och Kappelshamn på norr liksom Hemse, Klintehamn och Burgsvik i söder.
Då får vi kvar en "levande landsbygd" som kan vara attraktiv för folk som vill flytta hit och som vill leva så.
Snart visar det sig om flirten med landsbygdsväljarna var allvarligt menad inför valet då man från den nya kommunledningen talade om att satsa på landsbygden och på Slite, Fårösund och Kappelshamn!
Rute den 19 november 2010